• Головна
  • Світ
  • Росія планувала напасти на ще одну країну, але обрала Україну — ЗМІ

Росія планувала напасти на ще одну країну, але обрала Україну — ЗМІ

Росія планувала напасти на ще одну країну, але обрала Україну — ЗМІ

Активне нагнітання ситуації почалося влітку 2021 року

Росія, ймовірно, планувала напад на іншу державу за декілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, анонімне джерело ФСБ стверджує, що кремль серйозно розглядав можливість нападу на Японію в серпні 2021 року.

Доступ до секретного повідомлення, нібито написаного людиною, яка співпрацює з ФСБ, отримали журналісти американського видання Newsweek.

Так, анонім відправив електронний лист, датований 17 березня, Володимиру Осєчкіну, російському правозахиснику, який керує антикорупційним вебсайтом Gulagu.net і зараз перебуває у вигнанні у Франції. Джерело, яке назвалося «Вітер змін», навіть назвало точні позиції російських гелікоптерів, які, нібито, повинні були чекати сигналу для атаки на Японію. Водночас пропагандисти мали налаштувати росіян проти Японії й переконати їх, що японці «нацисти» та «фашисти».

Першим кроком до цієї мети стало розсекречення ФСБ у серпні 2021 року інформації про те, що під час Другої світової війни японські спецслужби мали катувати громадян СРСР. Пропагандисти стверджували, що Японія від 1938 року готувалася до війни з СРСР, буцімто планувала напад, робила диверсії тощо.

Спочатку це робилось стримано, але від 16 серпня 2021 року ЗМІ країни-агресора буквально вибухнули, обговорюючи розсекречені документи зовсім в іншому тоні: японці нібито проводили жахливі біологічні експерименти на радянських військовополонених і вкрай жорстоко поводилися з цивільними особами, чумних вошей використовували для тортур полонених. Тоді до кампанії із міжнародної пропаганди долучився навіть головний рупор брехні та фейків рф — Russia Today.

«Після війни вони повинні були демілітаризуватися, але вони порушують ці правила, створюючи ризик для Росії», — писали росЗМІ.

Водночас у повідомленні пропагандистського РБК, опублікованому 20 серпня 2021 року, з посиланням на розсекречені документи ФСБ, стверджується, що в концтаборі в районі Харбіна проводилися експерименти над ув'язненими, а під час Другої світової війни «японці випробовували бактеріологічну зброю і отруйні хімічні речовини на них».

Втім восени подібні записи почали вщухати. У повідомленні не пояснюється, чому москва передумала і вирішила вторгнутися до України за кілька місяців.

«Впевненість у тому, що країни (Японія і рф) увійдуть до стадії гострого протистояння і навіть війни, була високою. Тому, зрештою, обрали Україну для війни (сценарій особливо не змінився). І в обох випадках це просто безумство. Але загалом війна була неминуча для росії через маніакальне бажання війни з боку керівництва… І зараз основна маса боєздатних підрозділів із цього напряму передислокована до України», — написав анонім.

Крім того, в інтерв'ю Newsweek журналіст розвідувальної групи Bellingcat Христо Грозєв заявив, що аналіз змісту і способу написання повідомлення «безсумнівно вказує на те, що його написала людина з середовища ФСБ».

Зазначимо, що за Курильські острови між рф та Японією давно точаться суперечки, які загострилися після широкомасштабного вторгнення рф до України. В Японії вважають, що росія відібрала Курильські острови, приєднавши їх до Сахалінської області у Другій світовій війні. Уперше від 2003 року навесні цьогоріч Японія назвала їх незаконно окупованими росією.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда провів телефонну розмову з новим прем'єр-міністром Британії Ріші Сунаком. Політики домовилися посилити підтримку України та зберегти санкції проти росії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності