• Головна
  • Світ
  • Притулок для біженців з України у Німеччині підпалив пожежний: деталі

Притулок для біженців з України у Німеччині підпалив пожежний: деталі

Притулок для біженців з України у Німеччині підпалив пожежний: деталі

Слідство вважає, що підпал стався не через політичну складову

У Німеччині в ніч на четвер, 20 жовтня, майже повністю вигоріла будівля притулку для українських біженців у населеному пункті Грос-Штремкендорф у федеральній землі Мекленбург-Передня Померанія. 14 осіб, які там проживали, та троє співробітників залишились неушкодженими. За даними місцевої прокуратури, цю пожежу спричинив один із пожежників, який пізніше допоміг її загасити.

Про це пише The Guardian.

За день до пожежі поліцейські відвідали це помешкання, бо отримали виклик від людей, які побачили графіті зі свастикою на в’їзді у комплекс. Це змусило суспільство припустити, що тут йдеться про політичні мотиви підпалу, який завдав збитків на мільйони євро. Втім слідчі заявили, що вони вважають, що пожежа в притулку була однією із серії 19 спроб підпалу в районі на схід від портового міста Вісмар, які включали багаття в лісі, копиці соломи та навіс для автомобіля.

«У результаті нашого розслідування ми припускаємо, що злочинний акт у Грос-Стремкендорфі був частиною серії пожеж», — сказала головна прокурорка Клаудія Ланге. «Жодних ознак політично вмотивованого діяння не виявлено», — додала вона.

32-річний чоловік, який був членом добровільної та професійної пожежної служби ще з юності, заперечує звинувачення. Наразі він перебуває в слідчому ізоляторі.

Зазначається, що всіх пожежників, які гасили пожежу в притулку, допитали поліцейські протягом кількох наступних днів після інциденту. Розбіжності між відповідями підозрюваного та відповідями його колег насторожили слідчих. Вони знайшли свідків, які довели, що чоловік також був на чотирьох інших місцях, де виникли інші пожежі. В одному випадку свідок бачив, як чоловік приїхав на машині незадовго до початку пожежі та незабаром поїхав.

Водночас пожежа в притулку для біженців з України привернула велику увагу ЗМІ в Німеччині та змусила деяких політиків звинуватити один одного в підбурюванні підпалювача необережною риторикою. Так, у телевізійному інтерв’ю у вересні лідер консерваторів Фрідріх Мерц поскаржився на те, що, за його словами, зростає проблема того, що українці практикують «соціальний туризм», вимагаючи пільги у Німеччині, перш ніж повернутися до своєї країни.

Нагадаємо, Німеччина готова допомагати Україні у відбудові та реставрації пам’яток, в тому числі тих, які зазнали ушкоджень через варварські дії pocії. Зокрема, роботи з облікування та реставрації будуть проходити і на Львівщині.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності