• Головна
  • Світ
  • За допомогою штучного інтелекту виявлятимуть ядерну загрозу

За допомогою штучного інтелекту виявлятимуть ядерну загрозу

За допомогою штучного інтелекту виявлятимуть ядерну загрозу

Методи аналізу даних та машинного навчання здатні допомогти експертам МАГАТЕ викривати потенційну зловмисну ​​діяльність по всьому світу

У Тихоокеанській північно-західній національній лабораторії використовують машинне навчання, аналітику даних та штучний інтелект, щоби виявляти потенційні ядерні загрози.

Про це йдеться у новому дослідженні Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії (PNNL).

«Запобігання розповсюдженню ядерної зброї вимагає пильності. Це потребує праці, починаючи від аудиту ядерних матеріалів і закінчуючи розслідуванням того, хто з ними працює. Щоби полегшити це, можна використати алгоритми, керовані аналітикою даних» — пояснюють науковці.

Згідно зі звітом PNNL, методи аналізу даних та машинного навчання здатні допомогти експертам МАГАТЕ (Міжнародному агентству з атомної енергетики) викривати потенційну зловмисну ​​діяльність по всьому світу. З цією метою дослідники розробляють кілька проєктів на базі штучного інтелекту.

Серед них:

  • модель машинного навчання, яка виявлятиме витік радіоактивних матеріалів на підприємствах;
  • система на базі мовного алгоритму Google BERT, яка здатна виявляти ознаки розповсюдження атомної зброї;
  • технологічний алгоритм, який може визначати походження ядерних матеріалів, а також візуалізувати інформацію.

За даними PNNL, ці алгоритми можуть оптимізувати процес виявлення атомних загроз будь-якого характеру. Щоправда, перш ніж МАГАТЕ впровадить у свою діяльність технології штучного інтелекту, мине певний час.

«Ми не очікуємо, що машинне навчання замінить комусь роботу — ми бачимо це як спосіб полегшити працю для людей», — підкреслюють дослідники.

Нагадаємо, Державний центр зайнятості оголосив про старт роботи «Національного кадрового резерву». У межах цього проєкту штучний інтелект допомагатиме українцям знайти роботу або відкрити власну справу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності