• Головна
  • Світ
  • 11 листопада відзначається День незалежності Польщі

11 листопада відзначається День незалежності Польщі

11 листопада відзначається День незалежності Польщі

11 листопада відзначається День незалежності Польщі. Свято збігається із днем завершенням Першої світової війни.

Відновлення польської державності відбулося у 1918 році, коли Юзеф Пілсудський перейняв владу від Регентської Ради.

Як держава Польща припинила своє існування у 1795 році. Тоді її поділили між собою Австро-Угорщина, російська та Німецька імперії. Але у 1917 році все змінилося. Частина країни, що була окупована росією, відійшла німцям та австрійцям, а у Варшаві почала свою діяльність Регентська Рада.

Вже у той час стало зрозумілим, що поляки докладуть усіх зусиль для того, щоб здобути незалежність. Тому у жовтні у містечку Цешин розпочала діяльність Народна Рада під керівництвом Йозефа Лондіна. За декілька тижнів представники Польщі захопили владу у Галичині та Любліні.

Але про здобуття повної незалежності стало можливим говорити лише 11 листопада, напередодні якого сталося декілька важливих подій.

У першу чергу, було звільнено Юзефа Пілсудського. Далі він прибув до Варшави 10 листопада та зустрівся з Регентською і солдатською радами. Дізнавшись, що німецька армія дезорієнтована, Пілсудський вирішив діяти негайно.

Вже наступного дня він взяв на себе командування військами та виступив зі знаменитим зверненням до польського народу, оголосивши про створення Тимчасового народного уряду Польської Республіки.

Сьогодні планують низку святкових заходів у Варшаві та інших містах Польщі.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності