• Головна
  • Світ
  • Екоактивісти Greenpeace заблокували зліт літаків в аеропорту Амстердама

Екоактивісти Greenpeace заблокували зліт літаків в аеропорту Амстердама

Екоактивісти Greenpeace заблокували зліт літаків в аеропорту Амстердама

Сотні кліматичних активістів Greenpeace заблокували зліт приватних літаків в аеропорту «Схіпхол» в Амстердамі.

Учасники руху Greenpeace у Нідерландах вийшли на акцію протесту до аеропорту «Схіпхол», який вони називають «одним із найбільших забруднювачів у Нідерландах», - йдеться на сторінці Greenpeace.

Протестувальники закликали керівництво аеропорту і владу Нідерландів обмежити кількість авіарейсів, збільшити перевезення потягами й заборонити короткі рейси та польоти приватних літаків.

«Ми протестуємо у цьому місці, тому що тут до болю очевидна несправедливість авіації. Майже половина Нідерландів ніколи не літає. Лише 8% літають аномально багато. Але на карту поставлено майбутнє кожного з нас. Це справедливо?» — заявили активісти.

На акцію до аеропорту люди прийшли пішки й на велосипедах. Частина з них блокувала виліт приватних літаків з аеропорту, розташувавшись біля коліс шасі. Ще частина — кружляла велосипедами навколо припаркованих літаків та вздовж маршруту таксі.

Гендиректор аеропорту «Схіпхол» опублікував відповідь на відкритий лист активістів Greenpeace, які питали, чи обирає він стале майбутнє. Той запевнив, що у планах авіаційної сфери — аеропорти без викидів у 2030 році та чиста, кліматично нейтральна авіація у 2050 році.

«Як авіаційний сектор ми повинні зробити все можливе, щоб стати тихішим і чистішим. Це моє бачення. Завдання велике, але здійсненне. Проте це можливо лише за умови спільної роботи. З нашим оточенням, владою, суспільством. Обов’язковими є чіткі закони та правила, а також відповідні дозволи. Це має бути з'ясовано найближчим часом», — йдеться у відповіді.

Гендиректор аеропорту заявив, що найближчим часом хотів би обговорити це з усіма.

«З Greenpeace, ​​працівниками, профспілками, іншими словами — з усіма. А щодо суботи (дня запланованої акції — ред.) — будемо раді вам, але дотримуйтесь порядку», — зазначив він.

А втім, активісти зауважили, що у відповіді нічого не сказано про зменшення кількості рейсів.

«"Схіпхол" також не планує гарантувати, що температура у світі не стане вищою на 1,5 градуса. Настав час "Схіпхолу" ухвалити рішення: кількість рейсів має бути різко скорочена», — заявили у Greenpeace.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності