• Головна
  • Світ
  • Через зміни клімату у світі побільшає веселок — вчені

Через зміни клімату у світі побільшає веселок — вчені

Через зміни клімату у світі побільшає веселок — вчені
Фото: pexels

Одним із найбільш незвичайних наслідків екстремальної зміни клімату може бути збільшення частоти появи веселок по всій земній кулі до 2100 року на цілих 5 відсотків.

Про це пише ScienceAlert.

Використовуючи зображення, зібрані натовпом, глобальні кліматичні дані та комп’ютерну модель, вчені виявили, що приблизно на 21-34 відсотках території суші буде спостерігатися менше таких «веселкових днів», при цьому 66-79 відсотків спостерігатимуть збільшення кількості веселок у міру потепління.

Хоча більше веселкових спостережень може не бути великою втіхою в умовах широкомасштабної посухи та проливних повеней, дослідницька група хоче побачити менш відчутні зміни, подібні до цього, враховані в прогнозах зміни клімату, щоб підкреслити, наскільки може змінитися наш природний світ.

Прогнози були зроблені шляхом вивчення десятків тисяч фотографій веселок, які є у відкритому доступі на сайті обміну фотографіями Flickr. Якщо місцезнаходження було записане, ці зображення порівнювалися з картами опадів, хмарного покриву та кута нахилу Сонця.

Потім команда використала ці реальні дані, щоб навчити модель прогнозувати зміни глобального клімату в найближчі роки. Вони виявили, що райони з меншим населенням, на високих висотах і розташовані на вищих широтах, такі як Тибетське плато, отримають найбільшу користь від загального збільшення веселкових днів.

Найкращі місця для спостереження за веселками в найближчі роки — це острови. Зокрема, такі острови, як Гаваї, залишаться райдужними гарячими точками через їх рельєф.

«Це тому, що острівна місцевість піднімає повітря під час щоденних морських бризів, створюючи локальні зливи в оточенні ясного неба, які пропускають Сонце, створюючи величні веселки», — каже вчений-атмосферолог Стівен Бусінгер з Гавайського університету в Маноа.

Очікується, що в густонаселених і, ймовірно, задимлених районах, а також у районах, де очікується більше сухих днів і менша загальна кількість опадів, буде менше веселок — це серйозне нагадування про те, що ми всі можемо втратити.

Нагадаємо, нове дослідження впливу літаючих комах на атмосферні електричні поля показало, що помахи безліччю крихітних крилець можуть електризувати повітря так само, як закручені хмари водяної пари можуть заряджати повітря всередині шторму.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності