• Головна
  • Світ
  • Росію та Білорусь не запросили на церемонію нагородження переможців Нобелівської премії

Росію та Білорусь не запросили на церемонію нагородження переможців Нобелівської премії

Росію та Білорусь не запросили на церемонію нагородження переможців Нобелівської премії

Окрім того, на церемонії не чекають на лідера націоналістичної та правопопулістської партії «Шведські демократи»

Фундація Нобеля вирішила цьогоріч не запрошувати послів росії та Білорусі на церемонію нагородження Нобелівської премії.

Про це пише Reuters.

Зазвичай, Фундація Нобеля запрошує на церемонію нагородження у Стокгольмі іноземних послів у Швеції. Але цьогоріч, з огляду на вторгнення росії в Україну, Фундація вирішила не запрошувати представників росії та Білорусі.

Окрім того, на церемонії не чекають на лідера націоналістичної та правопопулістської партії «Шведські демократи».

Ця партія має походження від шведського фашизму та білого націоналізму, хоча й почала дистанціюватися від свого минулого наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років.

Попри це, Фундація вирішила не переглядати своє рішення та не запрошувати представників «Шведських демократів».

«Нобелівська премія ґрунтується на повазі до науки, культури, гуманізму та інтернаціоналізму. Ця повага також є основою для досягнень, які відзначаються та висвітлюються, коли лауреатів Нобелівської премії та гостей з усього світу запрошують на церемонію вручення Нобелівської премії та банкет», — зазначили в організації.

У жовтні у Стокгольмі оголошували цьогорічних Нобелівських лауреатів. 3 жовтня оголосили переможця з фізіології та медицини, 4 жовтня — з фізики, 5 — з хімії, 6 — з літератури, а 7 жовтня — премії миру, яку отримали представники України, Білорусі та росії.

Так, у 2022 році лауреатами Нобелівської премії миру стали український «Центр громадянських свобод», російська правозахисна організація «Меморіал» та правозахисник із Білорусі Олесь Біляцький.

Це вперше в історії незалежності громадяни України отримали Нобелівську премію.

А втім, рішення об'єднати представників росії та Білорусі, чия влада проводить повномасштабне вторгнення, та Україну викликало у багатьох щонайменше здивування. Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що ані російські, ані білоруські організації так і не змогли організувати спротив цій війні.

«У Нобелівського комітету однозначно цікаве розуміння слова "мир", якщо Нобелівську премію разом отримують представники двох країн, що напали на третю... Нобель цього року просто "супер"», — написав Подоляк.

 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності