• Головна
  • Світ
  • Підготувались до зими: в одному із польських сіл мешканці закупили запас дров на весь опалювальний сезон

Підготувались до зими: в одному із польських сіл мешканці закупили запас дров на весь опалювальний сезон

Підготувались до зими: в одному із польських сіл мешканці закупили запас дров на весь опалювальний сезон

Мешканці двох кварталів села Островіце в Західнопоморському воєводстві вже підготувались до зими.

Вони об’єдналися та закупили запас дров, яких має вистачити на всю зиму, щоб обігріти квартири та забезпечити гарячою водою з місцевої котельні.

Про це пише TVN24.

У ґміні Островіце проживає 500 людей. Вони самі подбали про те, як впоратися з браком вугілля до зими. Жителі двох кварталів разом закупили в лісгоспі 400 кубометрів дров, якими будуть опалювати всі квартири.

Люди зазначили, що в умовах нестачі вугілля, а тому шалених цін на цей матеріал для опалення, деревина була єдиним варіантом. Матеріали на зиму мешканцям завжди доводиться купувати разом, а дрова зараз значно дешевші – вони коштували від 150 до 180 злотих за кубометр (купували і листяні, і хвойні). Зараз їх купили за вигідною ціною –дешевше, ніж рік тому, коли скористалися пропозицією приватного постачальника.

Перед будівлею вже звели два великі терикони, яких має вистачити на весь опалювальний сезон. Після розпилу деревина піде в загальну котельню. Жителі кажуть, якби довелося купувати це все індивідуально, то це була б трагедія для них.

У попередні роки мешканці кварталу також опалювалися дровами, але й користувалися вугіллям. Втім дрова через свою ціну обирають багато острівчан. Особливо зараз, коли попит на дрова більший, ніж рік тому.

«Ціни більш-менш на рівні минулого року, вони не дуже зросли. Продаємо деревину в лісництвах. Індивідуальний продаж здійснюють лісівники, а гуртовий – через систему електронних аукціонів», – каже працівник Тшебезького лісництва Томаш Кулеша.

Інтерес до такого виду матеріалу для опалення в Польщі наразі великий, але лісівники нагадують, що деревина, яку зараз продає лісгосп, не витримана, а значить, цьогорічну рубку можна буде використовувати не в цьому році, а лише в наступному.

Нагадаємо, у Польщі почали перевіряти стан укриттів. На папері там є 62 тисячі укриттів. Проте сумнівно, що навіть більшість із них придатні до використання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності