• Головна
  • Спорт
  • Складний відбір на Євро та зміна ігрового стилю: чого чекати від збірної України під керівництвом Сергія Реброва

Складний відбір на Євро та зміна ігрового стилю: чого чекати від збірної України під керівництвом Сергія Реброва

Складний відбір на Євро та зміна ігрового стилю: чого чекати від збірної України під керівництвом Сергія Реброва

У найближчі дні на збірну чекають одразу кілька важливих матчів

7 червня Українська асоціація футболу нарешті оголосила про те, чого всі футбольні вболівальники чекали вже дуже давно, – національну збірну очолив Сергій Ребров. Та часу на експерименти у нового тренера немає, адже на збірну очікують важливі матчі кваліфікації на Євро-2024 та іміджевий товариський матч проти збірної Німеччини, який стане 1000-м для «бундесманшаафт».

Довгий шлях Реброва у збірну

Розмови про призначення Сергія Реброва головним тренером збірної України почалися ще після того, як восени 2021 року закінчився контракт в екснаставника команди Андрія Шевченка. В той момент всі чекали, що саме Ребров очолить збірну. Натомість у нього був контракт із «Аль-Айном» з ОАЕ, й УАФ недопрацювала цю ситуацію. Відтак в терміновому порядку на посаду головного тренера призначили тренера молодіжної збірної Олександра Петракова. Під його керівництвом у 2022 році Україна не змогла потрапити на Чемпіонат Світу. А 31 грудня у Петракова закінчився контракт.

Тоді ж почалися нові розмови, що Ребров стане головним тренером, але була проблема – контракт з «Аль-Айном» із Об’єднаних Арабських Еміратів до літа 2023 року. Тим часом УАФ розуміла, що до літа легендарний ексфутболіст не зможе допомогти національній команді й знову звернулись по допомогу до молодіжної збірної – в.о головного тренера на кілька матчів став Руслан Ротань, який суміщав цю посаду з посадою головного тренера збірної України U-21.

Це викликало неабияку критику як серед вболівальників, так і серед експертів. Всі розуміли, що Ротань – тимчасова фігура, а тому було питання щодо його мотивації та мотивації гравців. Тим часом для збірної починався новий важливий етап – кваліфікація на Євро-2024. Особливо критика гравців, тренера та УАФ посилилась після невдалого матчу на «Вемблі» зі збірною Англії, де «леви» впевнено переграли Україну 2:0. А однією з претензій якраз і звучала відсутність головного тренера.

І ось 7 червня напередодні ключових для України матчів у відборі Сергій Ребров таки очолив збірну

Складна ситуація у кваліфікації

Одразу після того, як Україна дізналась своїх суперників у відборі на Євро-2024, більшість вболівальників песимістично оцінила шанси збірної на поїздку в Німеччину. І мова навіть не про те, що збірна позбавлена фактору домашнього поля через повномасштабне вторгнення РФ.

Україні доведеться боротись за путівку на Євро-2024 з діючими чемпіонами Європи Італією, срібним призером змагань Англією, а також міцною Північною Македонією. І навіть Мальта, яка виглядає головним аутсайдером групи, може попсувати нерви фаворитам.

Свій перший матч у групі Україна програла англійцям, та засмутило не це, а те, як безідейно виглядала наша збірна у цій грі.

І хоча шанси на вихід з групи ще не втрачено, багато що з перспектив цієї команди буде зрозуміло саме після матчів 16 та 19 червня проти Північної Македонії та Мальти відповідно. Адже якщо Україна не візьме 6 очок у цих двох матчах, то важко говорити про високі задачі.

Хто допомагатиме Реброву у збірній

Крім Сергія Реброва до тренерського штабу збірної України увійшли:

  • Вісенте Гомес (відповідатиме за фізичну й тактичну підготовку гравців збірної);
  • Альберто Босх (відповідатиме за збір інформації щодо гравців збірної та її суперників, аналіз матчів збірної та матчів інших команд);
  • Унаї Мельгоса (відповідатиме за збір інформації щодо потенційних гравців збірної, аналіз матчів молодіжної та юнацьких збірних);
  • Гліб Платов (тренер-аналітик);
  • Рустам Худжамов (тренер воротарів).

Контракти з Ребровим та його штабом укладено до 30 липня 2026 року.

З іспанськими помічниками Сергій Станіславович плідно попрацював під час того, коли був головним тренером київського «Динамо». Натомість Гліб Платов вважається одним із найперспективніших аналітиків в українському футболі. Тоді як Рустам Худжамов після завершення ігрової кар’єри встиг попрацювати у тренерському штабі «Полісся».

Виклики для нового тренерського штабу

Збірна України має стабільну ігрову обойму ключових гравців. Та питання в тому, чи є їм рівноцінна заміна?

Фактично на кожній позиції є кілька кандидатів. Проте все залежить від їх ігрової форми та стану здоров’я. Так, у матчі першого туру проти англійців не змогли зіграти ключовий захисник Ілля Забарний та капітан й лідер команди Андрій Ярмоленко. Тоді гравці були травмовані, але у випадку з Ярмоленком слід пам’ятати й про вік гравця [33 роки, - ред.].

Водночас у найближчих матчах не допоможуть команді лідер півзахисту Олександр Зінченко та нападник Роман Яремчук. Також є питання щодо форми деяких гравців, а особливо півзахисника Руслана Маліновського, в якого не зовсім вдало пройшла адаптація у «Марселі», куди гравець перейшов цієї зими з італійської «Аталанти».

Проте головне, чого очікують від Реброва та його штабу, це створити впізнаваний ігровий стиль команди. Якщо не дивитись на те, як збірна зіграла при Ротаню, вболівальники були незадоволені тим, як Україна грає останні кілька років.

Зокрема, команда провела блискучий відбір на Євро-2020. Втім через пандемію COVID-19 турнір відтермінували на рік. За цей період відбулись певні зміни у грі команди й на самому турнірі попри хороший результат у вигляді чвертьфіналу [поступилися Англії з рахунком 0:4, - ред.] все ж були питання до тодішнього наставника Андрія Шевченка та якості гри збірної.

При Олександрові Петракові також викликала невдоволення у вболівальників прямолінійність національної команди. Як наслідок – збірна хоч і врятувалась в груповому етапі кваліфікації на ЧС-2022 й посіла друге місце, вийшовши у плей-офф, таки не потрапила у Катар, програвши у фіналі сітки плей-офф Вельсу.

Тепер же команда має складних суперників у кваліфікації на Євро-2024. Проте 3-річний контракт Реброва та його штабу красномовно говорить про те, що УАФ думає більше про перспективу збірної, й більше уваги ймовірно приділятимуть не найближчим матчам, а наступній кваліфікаційній кампанії – відбору на Чемпіонат світу у 2026 році.

Спорт

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності