• Головна
  • Спорт
  • Гроші для легенд та громадянина РФ: які зарплати отримують чиновники Української асоціації футболу

Гроші для легенд та громадянина РФ: які зарплати отримують чиновники Української асоціації футболу

Гроші для легенд та громадянина РФ: які зарплати отримують чиновники Української асоціації футболу

Нікому з керівників УАФ від початку повномасштабного вторгнення РФ зарплати не урізали

Поки мільйони українців жертвують останні гроші на перемогу й відновлення України, головний футбольний функціонер країни Андрій Павелко витрачає мільйони гривень на шалені зарплати своїх підлеглих в Українській асоціації футболу.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів з програми «Гроші», які проаналізували зарплатні відомості УАФ та підконтрольних підприємств у 2021 та 2022 роках.

Так, журналісти отримали ексклюзивну інформацію щодо розміру зарплат співробітників УАФ. Згідно з цією інформацією, у листопаді 2022 року легенда українського футболу Олег Блохін отримав 172 тисячі гривень. Водночас інші легендарні футболісти у той же період отримали:

  • Ігор Беланов – 125 тисяч гривень;
  • Анатолій Дем’яненко – 225 тисяч;
  • Олексій Михайличенко – 329 тисяч гривень.

Зазначається, що ці виплати йдуть кожного місяця й незмінні принаймні останній рік. Натомість у тому ж таки листопаді 2022 року серед, хто прийшов підтримати Павелка на одному із судових засідань, де очільник УАФ проходить у справі щодо масштабної футбольної корупції, й були Олег Блохін, Анатолій Демʼяненко, Олексій Михайличенко.

Втім, 100, 200 і навіть 300 тисяч гривень на місяць – далеко не найбільші виплати людям, які працюють з Павелком в УАФ. Так, скандальний перший віцепрезидент УАФ Алан Плієв, в якого, за інформацією ЗМІ, є російський паспорт і РНБО позбавила його громадянства України, у листопаді 2022 отримав 226 тисяч гривень, в попередні місяці – не менше. Водночас Вадим Костюченко, також перший віцепрезидент УАФ, отримує теж 226 тисяч. Натомість генсекретар УАФ Юрій Запісоцький, який теж є підозрюваним у розтраті коштів УАФ, отримує 268 тисяч. Щонайголовніше – нікому з цих керівників УАФ від початку повномасштабного вторгнення РФ зарплати не урізали.

Проте символічно урізали зарплатню лише трьом іноземним функціонерам, які, вочевидь, не були в Україні у 2022 році. Так, Баранка Франческо [голова комітету етики, - ред.] отримав 471 тис. грн, Ріццолі Нікола [куратор комітету арбітрів, ред.] – 376 тис. грн, Лучано Лучі [голова комітету арбітрів, ред.] – 675 тис. грн. Йдеться про зарплату за один тільки місяць – листопад 2022 року. Водночас вже 13 років Україна не може добитися, щоб вітчизняні арбітри судили матчі групового турніру Ліги чемпіонів.

Для порівняння з усіма вище озвученими функціонерами працюючі тренери отримали наступні суми у листопаді 2022:

  • тренер головної команди країни Олександр Петраков – 435 тисяч грн;
  • тренер жіночої збірної Кортес Кава Луїс – 612 тисяч грн.

Менші зарплати в УАФ отримують колишні помічники народного депутата Андрія Павелка, які тепер працевлаштувалися в УАФ. Також ще є співробітники УАФ, на яких журналіст Костянтин Андріюк вказав як на «охоронців Андрія Павелка». Їхнє утримання обходиться в 650 тисяч гривень на місяць, тобто близько 8 мільйонів гривень на рік.

Крім того, у Будинку футболу знаходиться «УАФ Маркетинг». Це фірма, яка створена УАФ для заробляння грошей. Проте судячи з наявної у журналістів інформації – ще й для виплат мільйонних премій.

Так, отримані гроші, за статутом, мають витрачати на розвиток футболу. Проте саме ця фірма під керівництвом Романа Волинця відома тим, що внесла майже 20 мільйонів гривень застави за керівників УАФ Андрія Павелка та Юрія Запісоцького. Натомість стосовно законності внесення застави триває розслідування.

Сам Роман Волинець отримав від «УАФ Маркетинг» у березні 2021 року зарплатню в розмірі 1 мільйон 944 тисячі гривень, а в листопаді того ж року – зарплатню 1 мільйон 84 тисячі гривень. Ці виплати виглядають дуже дивно, адже середньомісячна зарплатня Волинця становить лише 100 тисяч гривень.

Не менш успішними кілька місяців 2021 року виявились ще для одного працівника «УАФ Маркетинг» - Олега Шкреби. Зокрема, при середньомісячних 100 тисячах у листопаді 2021 він отримав 1 мільйон 169 тисяч гривень, а в грудні – 1 мільйон 107 тисяч гривень. Шкреба відомий у футбольних колах тим, що з 1998 по 2016 рік був керівником «УКРАЇНА ФУТБОЛ ІНТЕРНЕШНЛ» - підприємства, яке ліквідували і місце якого зайняла «УАФ Маркетинг». Крім того, він з 2004 року був підписантом букмекерської контори «Спорт драйв».

Нагадаємо, легенду «Дніпра» та збірної України з футболу Руслана Ротаня призначили виконуючим обов’язки головного тренера збірної України. Він буде очолювати збірну, допоки головним тренером не призначать Сергія Реброва, в якого є контракт з еміратським клубом «Аль-Айн».

Спорт

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності