• Головна
  • Спорт
  • І збірній України, і російським клубам: іспанський бренд Joma потрапив у скандал через футбольну форму

І збірній України, і російським клубам: іспанський бренд Joma потрапив у скандал через футбольну форму

І збірній України, і російським клубам: іспанський бренд Joma потрапив у скандал через футбольну форму

Львівські «Карпати» через позицію іспанського бренду припинили з ним багаторічну співпрацю

У п’ятницю, 3 березня, санкт-петербурзький «Зеніт» представив нову форму від іспанського бренду Joma. Водночас ця ж фірма є офіційним технічним спонсором збірної України з футболу.

Зазначається, що у цих комплектах російська команда, яку фінансує «Газпром», гратиме у 2023-24 роках. Проте крім «Зеніта», у формі від Joma виступають московський ЦСКА та «Ахмат» з Грозного.

Що раніше казала УАФ про співпрацю з Joma

У липні 2022 року на запит від українського спортивного видання Tribuna Українська асоціація футболу заявила, що Joma зупинила спонсорські контракти з російськими та білоруськими командами.

«УАФ Маркетинг надіслав запит в головний офіс іспанської компанії Joma щодо спонсорства російських та білоруських футбольних клубів і отримав наступну відповідь. Головний офіс компанії Joma зупинив усі спонсорські контракти з російськими і білоруськими спортивними командами через початок повномасштабної військової агресії РФ проти України», - йдеться у повідомленні.

Однак ця «зупинка» означала лише те, що компанія більше не підписує саме спонсорських контрактів з клубами, коли могла надавати їм форму як спонсор клубу. Проте це не означає, що Joma не може мати комерційних угод з росіянами, коли продає їм форму.

Тому 3 березня форму від Joma представив «Зеніт». Що показово, на офіційному сайті російського клубу немає жодної згадки про те, що виробник форми – саме іспанська компанія Joma. Але логотип виробника є на самій формі.

Водночас можна знайти паралелі з формою української збірної та російського клубу. Зокрема, якщо у збірної була зображена карта України, то у «Зеніта» – карта Санкт-Петербурга.

«Бажання віддати шану рідному місту, яке цього року відзначає свій 320-й день народження, лягло в основу ідеї нової ігрової форми синьо-біло-блакитних. Саме тому лицьову сторону футболки прикрашає фрагмент карти Петербурга зі звивистими обрисами Неви та інших водних артерій, а візерунок із зображенням хвиль на рукавах символізує Фінську затоку та Ладозьке озеро», - йдеться у повідомленні.

Реакція українських команд

Найоперативніше на цю ситуацію відреагували львівські «Карпати». Так, «леви» змінили свого багаторічного постачальника спортивної форми та екіпірування усіх клубних команд.

«Причиною такого рішення стала відсутність чіткої позиції компанії Joma щодо припинення роботи на російському ринку. Впродовж кількох місяців клуб вивчав потенційних партнерів і в лютому зупинився на партнерстві з Nike, чия пропозиція виявилася найоптимальнішою. Одним із визначальних критеріїв при виборі технічного партнера став повний вихід компанії Nike із російського ринку», - пояснили таке рішення у клубі.

Натомість директор з маркетингу ФК «Карпати» Юрій Зелик додав, що команда планує отримати нову форму до початку весняної частини чемпіонату.

«Зміна форми є тривалим процесом, то у березні наші футболісти гратимуть товариські матчі ще у старій формі. Далі заплановане поступове оновлення форми та спортивного екіпірування дитячо-юнацьких команд клубу. ФК «Карпати» не хочуть мати жодного зв'язку з компаніями, які досі працюють ринку країни-терориста», - розповів Юрій Зелик.

Проте варто зазначити, що «Карпати» та збірна України не єдині команди, які в Україні виступають у формі від Joma. Зокрема в Українській Прем’єр-Лізі її використовують також клуби «Кривбас», «Інгулець» та «Металіст». Крім того, форму від Joma використовують українські арбітри.

Як взагалі відбувається співпраця з Joma

Зазвичай, співпраця клубів та брендів спортивного одягу має два типи, повідомляє Tribuna.

Перший - коли бренди надають клубу потрібне екіпірування безплатно в обмін на можливість бути його спонсором і навіть платити за це. Це прерогатива відомих та популярних клубів на ринку, з допомогою яких бренд спортивного одягу завойовує на ньому нові позиції.

Другий - коли клуби замовляють у бренду потрібне екіпірування і платять за нього. Такий формат стосунків поширений серед більшості маловідомих клубів, співпраця з якими не дає бренду відчутної іміджевої вигоди. В таких випадах перемовини з клубом бренд може вести через свої представництва в цій країні, а не з головного офісу напряму.

Тобто спонсорські контракти передбачає саме перший тип співпраці. Натомість Joma повідомила, що більше не є спонсором жодного російського чи білоруського клубу. Але це не означає, що компанія більше не продає на цих ринках свою продукцію.

В підсумку на фоні повного відходу з Росії Nike та Puma іспанці з Joma, ймовірно, не захотіли втрачати можливість отримати з цього вигоду й пішли з російського ринку лише частково. А паралельно працюють також на українському.

Довідково:

Joma — іспанська компанія, виробник спортивного одягу. Заснована 1965 року. Штаб-квартира розташована в містечку Портільо-де-Толедо, провінція Толедо. Назва компанії походить від імені сина засновника, який зараз є президентом компанії Хосе Мануеля.

Спорт

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності