• Головна
  • Спорт
  • Росіян та білорусів можуть повернути в міжнародний спорт: що для цього робить МОК та як цьому протистоїть Україна

Росіян та білорусів можуть повернути в міжнародний спорт: що для цього робить МОК та як цьому протистоїть Україна

Росіян та білорусів можуть повернути в міжнародний спорт: що для цього робить МОК та як цьому протистоїть Україна

Санкції проти Росії та Білорусі у спорті залишаються чинними

У понеділок, 30 січня, на засіданні Комітету молоді та спорту було розглянуто та найближчим часом буде схвалено Верховною Радою України звернення до Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів країн світу та міжнародних спортивних федерацій щодо необхідності продовження повної заборони на участь російських та білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, у тому числі Олімпійських іграх. Про це у Telegram повідомив нардеп Жан Беленюк.

Детальніше про те, як МОК хоче повернути у міжнародний спорт представників країн-агресорів та що робить Україна, аби запобігти цьому, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Позиція МОК щодо російських та білоруських спортсменів

25 січня Міжнародний олімпійський комітет оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі, а також ситуацію з відстороненням атлетів з цих двох країн. У заяві вказується намір «вивчити можливість» повернення росіян та білорусів до змагань із дотриманням «суворих умов» — під нейтральним прапором та за умови заперечення агресії проти України. В організації впевнені, що «уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні».

«Жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт», — наголосили в МОК.

Водночас в організації підтвердили, що санкції проти Росії та Білорусі залишаються чинними. На території обох країн заборонено проводити міжнародні змагання. Але при цьому президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах підтвердив, що виступає проти бойкоту росіян.

«Чи допустять їх до Парижа-2024? Ймовірно. Росіяни та білоруси могли б виступити під нейтральним прапором на Олімпіаді-2024. Місія МОК — збирати разом атлетів з усього світу, це особливий символ Олімпіади», — сказав Бах, повідомляє Spiegel.

Також у відповідь на запитання про заяву голови НОК України Вадима Гутцайта і ймовірний бойкот змагань Україною президент МОК сказав: «[Бойкот — ред.] не відповідає нашій місії. Ми знаємо точку зору України, яка хоче не лише ізолювати Росію як державу, але й ізолювати усіх росіян».

Реакція України на позицію МОК

У відповідь на дії МОК Україна може бойкотувати Олімпійські ігри у 2024 році в Парижі, повідомив президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт. Це рішення буде розглядатися 3 лютого.

«У рамках подальших консультацій, організованих МОК, на жаль, питання допуску росіян і білорусів порушувалося більшістю НОКів. Україна і деякі держави-партнери, які брали слово, виступили проти цього до завершення агресії РФ. Для всієї української спортивної спільноти — це принципове питання! У цьому нас підтримує і Президент нашої держави, і все суспільство», — зазначив Гутцайт.

Він додав, що Україна звертатиметься до інших країн і міжнародних організацій, щоб вони вплинули на керівництво МОК.

«Наразі триває робота щодо подальших можливих кроків та першочергових заходів для продовження санкцій і недопуску росіян і білорусів до міжнародних змагань. Якщо ж нас не почують, я не виключаю можливості, що ми будемо бойкотувати і відмовимось від участі в Олімпіаді», — пояснив очільник НОК України.

Водночас президент України Володимир Зеленський висловив розчарування заявою МОК та запросив Томаса Баха в Бахмут, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба — у Дружківку, де ракетний удар росіян зруйнував хокейну арену.

У своєму зверненні 27 січня Зеленський заявив, що тиранії використовують спорт для своїх ідеологічних інтересів, що в таких умовах не може бути нейтральності та що навіть нейтральний прапор Росії буде заплямований кров’ю. Він оголосив про початок «марафону чесності», який має бути спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань витягнути у світовий спорт представників Росії.

«Я неодноразово із ним [Бахом — ред.] говорив. І так і не почув, як він збирається захищати спорт від пропаганди війни», — зазначив Зеленський.

Натомість президент сказав, що не хоче розбиратися, що саме стало мотивом для Баха просувати таку ініціативу.

«Але ми зробимо все, щоб світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу держави-терориста», — наголосив Володимир Зеленський.

Також президент України написав лист французькому колезі Емманюелю Макрону, адже Олімпійські ігри 2024 року пройдуть саме у Парижі.

«Намагання МОК повернути російських спортсменів на змагання та Олімпійські ігри — це намагання сказати всьому світу, ніби терор може бути чимось прийнятним. Ніби можна заплющити очі на те, що Росія робить із Херсоном, із Харковом, із Бахмутом та Авдіївкою», — пояснив свою позицію Зеленський.

Реакція світу на рішення МОК

В Олімпійському комітеті США заявили, що російські та білоруські спортсмени можуть бути допущені до майбутніх Олімпійських ігор, проте без використання прапорів та іншої символіки своїх країн.

Тим часом Європейські олімпійські комітети підтримали позицію Міжнародного олімпійського комітету щодо можливого повернення російських та білоруських спортсменів на міжнародні старти.

«ЄОК продовжує демонструвати свою солідарність з Україною. У зимовому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі за всебічної підтримки ЄОК беруть участь 25 українських спортсменів, які досягли значних успіхів. Дотримуючись рекомендацій МОК, ЄОК також залишив спортивні санкції проти російських урядовців та символів. Зважаючи на умови безпеки, спортсмени з Росії чи Білорусі наразі не беруть участі в змаганнях. Що стосується майбутньої участі російських і білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях, ЄОК цінує важливість усунення бар’єрів для того, щоб спорт виступав як об’єднавча сила. Особливо це стосується Європи, яка об’єднує різних людей різних націй. ЄОК не вважає, що спортсменам слід забороняти брати участь у змаганнях виключно на підставі того, який у них паспорт. ЄОК переглянув поточний статус участі Росії та Білорусі на засіданні Виконавчого комітету від 21 січня та продовжить свої зусилля для вивчення можливих рішень відповідно до консультацій, проведених з МОК», — йдеться у повідомленні.

Також у заяві зазначено, що спорт є справедливим, коли всі спортсмени мають право змагатися, тож комісія спортсменів ЄОК продовжуватиме «обговорювати правильний шлях для цього». Втім спортсмени з Росії та Білорусі не братимуть участі у III Європейських іграх, які відбудуться у Кракові з 21 червня до 2 липня.

Водночас підкомітет спорту Комітету освіти, культури та науки Сейму Латвії засудив заяву МОК про те, що не можна забороняти росіянам та білорусам виступати в міжнародних змаганнях і потрібно дозволити їм повернутись в нейтральному статусі. Такої ж позиції дотримується НОК Норвегії.

«З лютого минулого року Норвезька спортивна конфедерація має чітку позицію щодо того, чи слід дозволяти Росії та Білорусі брати участь у міжнародних спортивних змаганнях: у поточній ситуації це неправильно, і ми настійно рекомендуємо виступати проти цього. Ця позиція незмінна», — наголосили норвежці.

Тоді як прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас у Twitter поділилася думками щодо можливого повернення росіян та білорусів на міжнародні змагання.

«Розчарована рішенням МОК дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь в Іграх у Парижі 2024 року. Це політично й морально це неправильно. Час посилювати ізоляцію, а не поступатися Росії. Спорт є інструментом російської пропагандистської машини, ігнорувати який означає стати на бік агресії», — зазначила Каллас.

Також відреагував на можливе повернення росіян та білорусів на міжнародні змагання й міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук. За його словами, якщо МОК допустить російських і білоруських спортсменів до змагань на Іграх у Парижі, Польща та інші країни можуть висунути ультиматум.

«Не можу уявити собі такий сценарій. Польща та Британія перебувають в авангарді зусиль зі створення міжнародної коаліції проти участі Росії та Білорусі в Олімпіаді наступного року», — наголосив Бортнічук.

Нагадаємо, понад три десятки спортсменів Львівщини увійшли до складу кандидатів для участі в Олімпійських Іграх 2024 року у Парижі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності