ТОП міфів про щеплення від коронавірусу, які могли вас налякати

ТОП міфів про щеплення від коронавірусу, які могли вас налякати

Пояснюємо найпоширеніші упередження про вакцинацію від коронавірусу.

Чергова хвиля коронавірусу набирає обертів. Поки що Львівщина перебуває у “зеленій зоні”, але, імовірно, скоро область опиниться в іншому рівні небезпеки - прогнозує директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Орест Чемерис.

Ще місяць тому за добу на Львівщині госпіталізовували 10-20 пацієнтів, минулого тижня кількість  госпіталізованих сягнула вже 40 людей.

Відповідно, збільшується й кількість зайнятих ковідних ліжок у лікарнях. Три тижні тому на стаціонарному лікуванні був 121 пацієнт, сьогодні - 444 людини.

Водночас від 25 лютого 2021 року, коли провели перше щеплення у Львівській області, на Львівщині зробили вже близько 600 тисяч щеплень. Першу дозу отримали 342 тисячі людей, другу - 257 931. Це лише трохи більше, ніж 20% усіх мешканців області.

У зв'язку зі збільшенням кількості хворих, нагадуємо про міфи, пов'язані з коронавірусом та вакцинацією

Вакцина - не захищає від коронавірусу

Вакцина дійсно може не захистити на 100% від хвороби. Але вакцинована людина буде або носієм вірусу, або перебіг її хвороби буде легким. Про це розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко.

Додамо, що на Львівщині також не госпіталізували ще жодну людину з Covid-19, яка була б вакцинована від коронавірусу.

“На сьогодні таких людей немає. Усі пацієнти, які потребували госпіталізації, важко переносили хворобу чи загинули - не були вакциновані”, - зазначив Орест Чемерис.

Вакцинуватися можна лише дорослим

Зараз в Україні вакцинують усіх дорослих віком від 18 років. Також роблять щеплення підліткам, яким виповнилося 12 років.

“Підлітків вакцинують тільки тих, які мають супутні хронічні захворювання, повернулися з-закордону, де отримали першу дозу вакцини, та тих, хто їде закордон на змагання чи навчання”, - розповіла Наталія Іванченко.

Для того, щоб щепити підлітка, необхідно, щоб сімейний лікар видав довідку про те, що дитину потрібно вакцинувати. У довідці має бути вказана причина вакцинації. Далі з цією довідкою можна зробити щеплення в лікарні чи центрі вакцинації.

Вакцинуватися не можна вагітним

На сьогодні вакцинують вагітних, якщо ризик захворіти на коронавірус для них вищий, ніж імовірний ризик після вакцинації.

“Це вагітні, які працюють в закладах охорони здоров'я чи контактують з великою кількістю людей”, - пояснила Наталія Іванченко.

Вона додала, що для щеплення дітей та вагітних використовують вакцину Pfizer, оскільки вона найбільш досліджена.

Після вакцинації обов'язково мають бути побічні ефекти

Абсолютно нормальними після вакцинації є підвищення температури, відчуття слабкості, ломоти в м'язах чи головний біль. Якщо ці симптоми є, - це означає, що вакцина працює і боятися нічого.

Але нічого боятися і тоді, коли побічних ефектів немає. Наталія Іванченко наголосила, що все залежить від індивідуальності імунної системи людини. А також від вакцини.

“Згідно зі спостереженнями за вакцинованими найменше реакцій викликає CoronaVac, а найбільше - AstraZeneca. Особливо це стосується людей молодше 40 років. Також кожна 10 людина молодше 40 реагує на Pfizer. Щодо Moderna, більшість повідомляють про біль у місці введення вакцини”, - розповіла епідеміологиня.

Вакцина вимагає обмежень у способі життя

У день вакцинації можна приймати душ, ходити в басейн чи займатися спортом.

“Жодних обмежень в стилі життя немає”, - наголосила Наталія Іванченко.

Вакцина викликає безпліддя

Ні, це не так. На сьогодні є достатньо досліджень, які підтверджують, що немає жодного зв'язку між непліддям та вакцинацією від коронавірусу.

“Це стосується і чоловіків, і жінок”, - пояснила Наталія Іванченко.

Після вакцинації можна заразити людей довкола коронавірусом

Людина не переносить хворобу після вакцинації. Вона може бути заразною і виділяти коронавірус. Наталія Іванченко пояснила це тим, що жодна з вакцин, які використовують в Україні, не є живою.

Треба розріджувати кров, якщо вакцинуєшся

Перед вакцинацією, під час чи після не слід вживати різні препарати для розрідження крові.

“Їх вживають лише ті люди, яким це необхідно за станом здоров'я, які приймають різні ліки, що згущують кров”, - розповіла Наталія Іванченко.

Не можна вакцинуватися від інших хвороб, якщо вакцинуєшся від коронавірусу

Якщо людина провакцинувалася проти дифтерії чи правця, дійсно щеплення від коронавірусу треба робити лише через 14 днів. Але вакцинація від коронавірусу не заперечує інші щеплення.

“Проте, якщо є необхідність в екстреній профілактиці сказу чи правця, то її проводять незалежно від того скільки часу пройшло після вакцинацій”, - наголосила Наталія Іванченко.

Pfizer - найкраща вакцина

Зараз в Україні роблять щеплення 4 вакцинами. Це - AstraZeneca (Covishield, SKBio), CoronaVac/Sinovac Biotech, Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna. Будь-яка вакцина з цього переліку є безпечною й ефективною.

До того ж вакцинація захищає від будь-яких штамів коронавірусу.

“Учені працюють над тим, щоб визначити, який відсоток цього захисту. Жодна людина з тих, чиє життя забрав коронавірус, не була вакцинована. Вакцинація гарантує нам збереження життя, а це вже багато”, - зазначила Наталія Іванченко.

Якщо перехворів, вакцинуватися не потрібно

Людина, яка перехворіла може бути вакцинована одразу після одужання, якщо від початку хвороби пройшло не менше 28 днів.

“Також людина, яка перехворіла на коронавірус, може зробити щеплення упродовж 6 місяців після хвороби”, - розповіла Наталія Іванченко.

Після вакцинації потрібно зробити тест на антитіла, щоб розуміти свій рівень захисту

Медики та вчені лише вивчають питання антитіл і коронавірусу. Тож немає потреби бігти в лабораторію та визначати антитіла.

Якщо вакцинувати 70% населення, пандемія закінчиться

Це не зовсім так, але важкість перебігу хвороби й швидкість її поширення значно зменшиться.

“Це пов'язано з тим, що вірус, поширюючись від людини до людини, не буде зустрічати такої кількості людей, які можуть його підхопити й передавати далі”, - пояснила Наталія Іванченко.

Лікарі не вакцинуються

Кампанія вакцинації в Україні починалася пріоритетно з медичних працівників. Першою особою, яку вакцинували на Львівщині був генеральний директор Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні.

Орест Чемерис розповів, що зараз 2 дозами вакцини щеплено 64% працівників сфери охорони здоров'я.

Додамо, вакцинація на Львівщині триває. Щоденно працюють центри масової вакцинації та стаціонарні пункти щеплень. Lviv.Media нещодавно розповідало, як вакцинуватися в Україні та отримати сертифікат.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності