Коронавірус: головні новини дня

Коронавірус: головні новини дня

Розповідаємо про ефективність бустерної дози та щеплення мешканців віддалених населених пунктів Львівщини

Бустерна доза підвищує опірність організму до коронавірусу до 90%

На Львівщині триває вакцинальна кампанія. Станом на сьогодні вже провели більш як 2 мільйони щеплень. Вакцинуються мешканці області й третьою — бустерною дозою. Медики запевняють, що вона є ефективною.

"Третя доза вакцинації, так звана бустерна доза, посилює дію проведених попередніх вакцинацій. На сьогодні в області бустерною дозою вакциновано майже 29 тисяч осіб, що демонструє розуміння населенням необхідності вакцинації третьою дозою. Сьогодні в нас є великий прошарок населення, який отримав базовий курс щеплення 6-9 місяців. Тому запрошуємо мешканців області прийти і отримати бустерну дозу", — розповів регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

Він додав, що отримання бустерної дози підсилює опірність організму людини до вірусу приблизно до 90%.

На Львівщині у 6 громадах щеплюватимуть від Covid-19 літніх мешканців віддалених населених пунктів

Упродовж січня - березня 2022 року в Україні реалізують проєкт з вакцинації проти Covid-19 мешканців віддалених населених пунктів України.

У межах проєкту мобільні бригади працюватимуть у семи західних областях України — Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій. Увага буде сконцентрована на населених пунктах, де показники охоплення вакцинацією серед людей у віці 60+ найнижчі.

У Львівській області проєкт охопить 6 територіальних громад та 97 населених пунктів. У лютому вже запланували 91 виїзд.

"На Львівщині це Козівська, Журавненська, Сколівська, Східницька, Старосамбірська, Турківська територіальні громади. Якщо реалізація проєкту буде успішною, виїзди плануватимуть і в інші громади. Зі свого боку Львівська ОДА забезпечує організацію маршрутів, транспорт, вакцини та, власне мобільні бригади, які проводитимуть вакцинацію", — пояснив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Графіки виїздів мобільних бригад в кожній області у межах проєкту з вакцинації проти коронавірусу мешканців віддалених населених пунктів України можна знайти тут.

Імунітет після ковіду захищає від зараження Омікроном тільки у половині випадків

Імунітет після захворювання на Covid-19 гірше захищає від штаму Омікрон, ніж від попередніх варіантів вірусу. Про це йдеться у дослідженні, яке опублікували у The New England Journal of Medicine, повідомляє Reuters.

Так, природна імунна реакція ефективна проти повторного зараження Омікроном лише на 56%. Водночас проти зараження Дельтою — на 92%.

Науковці дійшли такого висновку, проаналізувавши національну базу даних щодо ковіду з початку пандемії.

Раніше природний імунітет після перенесеної хвороби Covid-19 був:

  • на 90,2% ефективним проти повторного зараження Альфа-варіантом;
  • на 85,7% ефективним проти повторного зараження Бета-варіантом;
  • і на 92% ефективним проти повторного зараження Дельта-варіантом.

Однак у випадку з Омікроном, перенесена хвороба захищала від повторного зараження лише на 56%. При цьому у людей, які повторно заразились Омікроном, імунна відповідь після попередньої хвороби на 87,8% запобігала важким формам хвороби.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності