Українські науковці розробили ПЛР-тести, які одночасно виявляють Covid-19 та грип

Українські науковці розробили ПЛР-тести, які одночасно виявляють Covid-19 та грип

Нові тест-системи дозволять не тільки виявити віруси в організмі, а й прогнозувати перебіг хвороби

Українські науковці розробили нові ПЛР-тести, які одночасно виявляють Covid-19, грип та ще низку респіраторних вірусів. Про це повідомляє Інститут молекулярної біології й генетики НАНУ на своїй сторінці у Facebook.

"Дослідники встановили рівні відносної експресії більш ніж 20 генів вродженого імунітету та системи згортання крові у здорових донорів та у хворих на коронавірус. Після цього вчені запропонували набори біомаркерів із 3-8 генів для розробки комбінованої експресійної тест-системи", — розповідають у Інституті молекулярної біології й генетики НАНУ.

Ці біомаркери дозволяють доволі точно діагностувати гіперзапалення, гіперкоагуляцію (схильність до тромбозу, — ред.) та лімфопенію (стан аномально низької кількості лімфоцитів, — ред.)  у периферичних клітинах крові пацієнтів з Covid-19.

До речі, нові тест-системи дозволять не тільки виявити віруси в організмі, а й прогнозувати перебіг хвороби у пацієнта. Крім того, безперечною перевагою такого комбінованого тесту є його багатофункціональність, а отже й зменшення вартості діагностики.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності