Українок з онкологією безкоштовно оперуватимуть у Польщі

Українок з онкологією безкоштовно оперуватимуть у Польщі

Благодійну ініціативу започаткував Шпиталь Шептицького

Українок з будь-якого куточка країни з онкологією шийки матки або ендометрію скеровуватимуть на безкоштовні операції до Польщі.

Такий проєкт ініціював львівський Шпиталь Шептицького спільно з польським “Szpital na Klinach” та Екуменічним комітетом медичної та соціальної допомоги. Lviv.Media дізнавалось деталі.

“Онкологія шийки мати чи ендометрію — це насправді один з найпоширеніших видів раку у жінок. Тому ми швидко долучилися до проєкту і виступатимемо партнером польської клініки, яка оперуватиме пацієнток”, — розповіла медична директорка шпиталю Роксолана Вельгуш.

Загалом рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням серед жінок. Лише у 2019 році в усьому світі від нього померло понад 280 тисяч жінок, а в Україні — понад 2 тисячі.

Де оперуватимуть та хто оплачуватиме лікування

У рамках ініціативи операції відбуватимуться у польській клініці. Загалом отримати лікування у Польщі зможуть близько 150 жінок.

“Всі витрати покриває клініка-партнер. Така операція коштує приблизно 50 тисяч злотих (понад 330 тисяч гривень, — ред.)”, — додала Роксолана Вельгуш.

Післяопераційну реабілітацію також оплачуватиме польська клініка.

“Жінки приїжджатимуть у клініку ще щонайменше двічі. Для них це також буде безкоштовно”, — пояснила медична директорка шпиталю.

Оперативне втручання відбуватиметься на сучасному обладнанні Da Vinci роботизована хірургічна система, — ред.)

“Це дуже точний пристрій, він дає найменші ризики розвитку післяопераційних та операційних ускладнень. Реабілітація після операції також має коротші терміни. Пацієнти буквально вже за кілька днів можуть повертатися додому”, — розповіла Роксолана Вельгуш.

Як долучитися

Для того, щоб взяти участь у проєкті, потрібно заповнити гугл-форму для реєстрації у проєкті. Потім лікар-онколог Шпиталю Шептицького переглядатиме заявки та відбере пацієнток, які зможуть пройти лікування.

“Партнери зазначили певні параметри жінок, які підходять до цього проєкту. Переважно це медичні критерії. Також враховуватимуть вік жінок, стадії хвороби. Не вийде прооперувати вагітних чи тих жінок, що народили зовсім нещодавно”, — пояснила Роксолана Вельгуш.

Відібраних пацієнток запросять у шпиталь, де, за необхідності, їх дообстежать.

“Усе залежить від того, які обстеження жінки вже мають. У нас є певні вимоги до того, які обстеження мають бути. Проте ми можемо все доробити у нас або у наших клінік-партнерів”, — додала медична директорка шпиталю.

Щоправда, дообстеження мають оплатити пацієнтки. Вартість залежатиме від необхідних процедур. Це обійдеться приблизно у 11-15 тисяч гривень.

Уже після необхідних дообстежень, якщо такі будуть, сформують остаточну вибірку і пацієнтки поїдуть до Польщі. Шпиталь довозитиме жінок до кордону.

“Часто на кордонах є великі черги, а жінки можуть бути у різному стані, тому ми беремо відповідальність за довезення їх до кордону”, — пояснила Роксолана Вельгуш.

За кордоном жінок відразу зустрінуть працівники польського шпиталю і супроводжуватимуть їх до лікарні.

Додаткову інформацію щодо проєкту можна знайти на сайті Шпиталю Шептицького у розділі “проєкти”, а також у соцмережах лікарні.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності