Львівська психіатрична лікарня не має грошей на продукти

Львівська психіатрична лікарня не має грошей на продукти

Грошей не вистачає через недофінансування

На стаціонарному лікуванні у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні зараз перебуває близько 800 пацієнтів. Щодня їх потрібно годувати, лікувати та доглядати за ними. Проте грошей на рахунку лікарні не залишилося.

Медзаклад використав вже навіть запаси зі спеціального фонду, де зберігали надходження зі клінічних досліджень, платних експертиз та оренди.

“Уже просто вичерпали фонд. З липня цього року коштами Національної служби здоров'я України платимо лише зарплату, а зі спецфонду покривали поточні видатки на продукти, медикаменти, ремонти, підготовку до опалювального сезону”, — розповідає генеральний директор психіатричної лікарні Богдан Чечотка.

Також на період карантину у лікарні змушені відправляти працівників у відпустку власним коштом. Загалом за останні 3 роки штат психлікарні зменшили на 600 людей. Це майже третина працівників.

У чому проблема

Така ситуація склалася через те, що з державного бюджету лікарні не дофінансували вартість деяких послуг.

Так, держава має оплачувати судово-психіатричну експертизу. У лікарні на цю послуги отримали 6,9 мільйона гривень.

“На судово-психіатричну експертизу потрібно щонайменше 7,2 мільйона гривень. І це тільки на зарплату співробітникам”, — пояснює Богдан Чечотка.

Також у лікарні є відділення, де здійснюють примусові заходи медичного характеру.

“Там перебувають люди, які знаходяться у нас на лікуванні за рішенням суду. Їх утримання мають фінансувати з держбюджету, але кошти цьогоріч не надійшли”, — говорить генеральний директор.

Водночас за мінімальними підрахунками утримання цих хворих коштує 15 мільйонів гривень.

“Ці гроші ми фінансуємо з власного резерву. Ми не можемо випустити цих людей, відкрити відділення чи скоротити його, адже там сидять злочинці”, — ділиться Богдан Чечотка.

Ще одна проблема, з якою стикнулася лікарня, — утримання соціальних хворих.

“У нас на сьогодні понад 50 хворих, які мають скерування в інтернат, але у психоневрологічних інтернатах черга. Вони переповнені. Відпустити цих хворих ми теж не можемо, бо вони не мають ні житла, ні близьких. Тож мусимо їх утримувати”, — зізнається лікар.

Вартість перебування соціальних хворих за найменшими підрахунками обходиться лікарні ще у 10 мільйонів гривень.

Тож у загальному лікарня недоотримала 25 мільйонів гривень.

Генеральний директор також говорить, що фінансування НСЗУ за пролікований пів року випадок — збиткове.

“Крім цього, вартість послуги в лікарні у середньому зросла на 8% у порівнянні з минулим роком, а мінімалка — на 27%. Ми зобов'язані платити мінімальну зарплату всім працівникам, але хотілося, щоб різниця була врівноважена”, — додає Богдан Чечотка.

Лікарня потребує допомоги

По допомогу психіатрична лікарня зверталася до Кабінету міністрів. Проте поки що результату немає.

Також у лікарні розглядали варіант надання платних послуг. Але цей процес призупинили.

“Ми хотіли зробити платним хоч одне відділення. Але я не прихильник цього, бо тоді незрозуміла суть медичної реформи. ЇЇ починали з того, що люди багато платять з власної кишені, і тепер ми мусимо повертатися до цього знову. Це неправильно”, — розповідає Богдан Чечотка.

Він додає, що зараз лікарня найбільше потребує допомоги з харчовими продуктами.

“Нам ніхто не зможе забезпечити кошти на зарплату, а з харчуванням можна допомогти. У психлікарні харчування — це наріжний камінь. Психічні хворі мають серйозний апетит. Вони можуть з'їдати багато і швидко стають голодними. Це специфіка стану людини, і обмежувати харчування їм — дуже ризикований крок”, — каже генеральний директор лікарні.

Проте йти на цей крок лікарні все ж доводиться. Богдан Чечотка говорить, що вже з 1 листопада вони змушені почати розраховувати продукти економніше. Тому просять благодійників, які мають таку можливість, допомогти.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності