У львівського благодійного фонду розібрали усі кисневі концентратори: чому вони потрібні хворим

У львівського благодійного фонду розібрали усі кисневі концентратори: чому вони потрібні хворим

Скоро більшість поліклінік Львівщини отримає 1520 кисневих концентраторів для порятунку хворих на Covid-19

Через коронавірус в Україні щодня госпіталізовують кілька тисяч людей.

Хворі, які перебувають у обласних стаціонарах потребують кисневих концентраторів. Часто вони потрібні і тим, хто лікується чи завершує лікування вдома.

У тимчасове використання кисневі концентратори видає благодійний фонд "Крила надії".

"Загалом ми маємо 131 кисневий концентратор. З них було 3 вільні, але думаю, що і їх вже розібрали. Найбільше їх потребують хворі на коронавірус та ті, хто вже виписуються з лікарень. Після виписки ще деякий час потрібно користуватися кисневим концентратором", — розповіла Lviv.Media керівниця благодійного фонду "Крила надії" Наталія Ліпська.

Обладнання надають також тим, кого не можуть госпіталізувати: паралізованим, літнім людям, пацієнтам з деменцією чи хворобою Альцгеймера тощо.

Кисень потрібен не тільки дорослим, а й дітям, які мають різні захворювання легень.

Усі концентратори закуповують за кордоном на кошти зі зборів, а деякі з них благодійному фонду подарували. Моделі апаратів різні, відповідно, і ціна може різнитися. В середньому концентратори коштують від 35 до 45 тисяч. На деякі моделі ціна може  сягати 145 тисяч гривень.

Принцип роботи апарату

Кисневий концентратор виділяє кисень з атмосферного повітря. Працює від розетки, тож якщо вимкнуть світло — він не допоможе. Важливий нюанс — навіть якщо хворий матиме кисневий концентратор, а рівень сатурації буде менше 88, апарат не врятує життя. До слова, якщо людина має такий рівень сатурації, їй потрібно терміново викликати швидку допомогу.

Крім кисневого апарату, хворій людині потрібно купити пульсоксиметр, адже концентратор не вимірює рівень сатурації. Без пульсоксиметра користуватися апаратом не можна, адже можна спалити легені. .

Пульсоксиметр покаже, скільки хворому потрібно кисню. Адже перенасичення може призвести до смерті.

Отримати кисневі концентратори можна у поліклініках

Нещодавно Львівщина отримала 44 мільйони гривень державної субвенції, щоб закупити 1 520 кисневих концентраторів.

Їх отримають медичні установи області, які рятують пацієнтів, хворих на Covid-19.

"Також держава виділить 29,5 мільйонів, які скерують закладам охорони здоров'я, що надають стаціонарну допомогу пацієнтам з коронавірусом. Закуплять кисневе обладнання. Це, у першу чергу, киснево-генеруючі станції, кріоциліндри та газофікатори", — розповів Lviv.Media директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Розподілили апарати за таким принципом: де багато сімейних лікарів та укладених декларацій, там більше кисневих концентраторів.

Найбільше апаратів отримає 4-та міська поліклініка, що у Львові. Їй виділили 57 концентраторів, які до кінця тижня вже мають з'явитися у медустанові. Також апарати надійдуть у інші поліклініки Львова, Городка, Самбора, Стрия, Бродів, Миколаєва, Турки, Радехова, Трускавця, Жидачева.

Додамо, вчора стало відомо, що область збільшила список лікарень, котрі прийматимуть хворих на коронавірус. Відтепер людей госпіталізують до Львівської обласної клінічної лікарні, Золочівської районної лікарні та клінічної лікарні Львівської залізниці.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності