В Україні хочуть запровадити електронні рецепти на усі ліки

В Україні хочуть запровадити електронні рецепти на усі ліки

Так планують контролювати, кому і що виписують медики.

Вже навесні в Україні планують ще одну "діджиталізацію" у сфері медицини. У Мінздоров'я анонсували електронні рецепти на усі лікарські засоби.

“Усі лікарні комп’ютеризовані. Ми сьогодні вже перейшли і на електронний лікарняний, і на електронний перший рецепт по інсулінах. На весну плануємо запустити електронний рецепт на всі лікарські засоби”, — сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода" міністр здоров'я Віктор Ляшко.

Такий перехід не є новинкою. Його планували ще за часів Уляни Супрун у 2018 році. Згодом, у 2020 році, тодійшній міністр відомства Максим Степанов розповів про те, як планують запускати е-рецепт.

Тоді, зокрема, йшлось про те, що у 2021 році він торкнеться наркотичних препаратів, інсулінів, імуносупресивних лікарських засобів — 2021 рік. Тоді як антибіотиків почнуть виписувати віддалено у 2022 році, інші рецептурних груп лікарських засобів, визначених МОЗ — починаючи з 2023 року.

Електронний рецепт лікарских засобів є частково вимушеним кроком, адже, як сказав тоді Максим Степанов, в Україні доволі часто медики зловживають виписуванням рецептів, тому потрібно їх зробити більш контрольованими.

Додамо, з 1 жовтня е-рецепти вже працюють для інсуліну. На Львівщині є понад 12 тисяч пацієнтів, які мають діабет та потребують інсулін. Усі вони мають право на безоплатне отримання ліків.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності