Як подбати про своє психічне здоров'я

Як подбати про своє психічне здоров'я

Сьогодні у світі відзначають День психічного здоров'я.

Близько 30% людей в Україні мають психічний розлад протягом життя. Таку статистику оприлюднив Міжнародний медичний корпус в межах свого дослідження. Порівняно з іншими країнами, в Україні зареєстровано особливо високий рівень депресії.  Це означає, що чимало українців мають проблеми з психічним здоров'ям.

Сьогодні, 10 жовтня, у світі відзначають День психічного здоров'я, тому Lviv.Media розповідає детальніше, що це таке та як про нього дбати.

Що таке психічне здоров'я

Психічне здоров’я — це стан благополуччя, у якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати й радіти життю.

Спеціалісти визначають такі складові психічного здоров'я:

  • Прийняття себе як людини, гідної поваги. Це головна ознака психічного здоров’я людини.
  • Уміння підтримувати позитивні, теплі, довірливі стосунки з іншими.
  • Автономність. Здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не очікувати схвалення або оцінки себе від оточуючих.
  • Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає її психологічним умовам життя.
  • Наявність мети в житті –  наявності сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення мети.
  • Самовдосконалення. Розвиток власного потенціалу, самореалізація — важливі складові психічного здоров'я.

Натомість, тривалі негативні стресові ситуації, невміння підтримувати адекватні відносини з оточуючими, конфлікти, недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, зовнішні подразники — усе це негативно впливає на психічне здоров'я людини.

Як подбати про своє психічне здоров’я

Піклуватись про своє психічне здоров’я так само важливо, як і про фізичне. Хороша новина: вони тісно пов’язані, тож фізичні вправи, сон та харчування мають позитивний ефект і для тіла, і для психіки. Дотримуйтесь цих корисних звичок, і ваше життя буде в гармонії.

  1. Достатньо спати. Прийміть той факт, що на справи у вас є 16 годин на добу, і не намагайтесь додати пару годин за рахунок сну.[relatedread id="4163"]
  2. Збалансовано харчуватися. Раціон харчування повинен задовольняти потреби організму в вітамінах, мінералах і калоріях.
  3. Бути фізично активними. Доведено, що люди, які регулярно виконують вправи, мають менший рівень стресу. Завдяки спорту загострюється пам’ять і концентрація, нормалізується вага тіла і покращуються самооцінка.
  4. Товаришувати. Будуйте зносини, в яких панують взаємна довіра й підтримка, де вас приймають за хороших і поганих обставин. Такі стосунки дають відчуття щастя, призначення і впевненості – а це захисні вежі вашого психічного здоров’я.
  5. Обирати змістовні справи. Це може бути робота, хобі, волонтерство тощо. Головне, аби ця справа приносила вам задоволення.

Наостанок пропонуємо вам пройти тест, який допоможе вам визначити стан вашого психічного здоров'я.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності