Непотрібних речей, як і непотрібних людей не буває: як у Львові працює “Емаус-Оселя”

Непотрібних речей, як і непотрібних людей не буває: як у Львові працює “Емаус-Оселя”

“Емаус-Оселя” - це місце, де допомагають безпритульним людям повернутися до життя у суспільстві.

Щороку 10 жовтня відзначають Всесвітній день бездомних. За даними закладів для безпритульних осіб у 2019 році по допомогу звернулися 33 тисячі осіб без житла, повідомляють у Міністерстві соціальної політики.

У переддень розповідаємо про “Емаус-Оселю”. Ця організація одна з перших в Україні почала всіляко під­тримувати бездомних людей. У 2003 році вона створила унікальну Спільноту, де разом живуть, працюють та допо­ма­га­ють іншим ті, хто опинилися в скрутній ситуації.

Будинок Спільноти розташований у Винниках, поблизу Львова. Зараз там мешкає 30 людей.

Як потрапити до “Оселі”

Щоб стати мешканцем “Оселі”, потрібно прийти до будинку Спільноти та сказати про своє бажання долучитися. Також доведеться пройти випробувальний термін.

Протягом місяця волонтери та інші мешканці спостерігають за людиною, аби зрозуміти, чи справді вона хоче змінити своє життя. Заборонено вживати алкоголь і наркотики, створювати конфлікти. За підсумками випробувального терміну - голосування, яке визначить, чи приймають людину до гурту.

Немає визначеного часу, скільки людина може перебувати у “Оселі”.

“Кожна історія бездомності індивідуальна, так само і вихід із цього стану індивідуальний. У нас є люди, які проживають у Спільноті й не планують її покидати, а є ті, хто перебуває недовго, відновлює документи, налагоджують стосунки з родиною і покидають Спільноту”, - розповідає заступниця голови у спільноті “Емаус – Оселя” Наталя Саноцька.

Загалом курс ресоціалізації у Спільноті складається з кількох етапів. На першому - мешканці й працівники йдуть на зустріч до бездомних людей.

“Кожного четверга упродовж 18 років ми годуємо безпритульних людей біля Порохової вежі. Це такий жест підтримки та надії. Цю гарячу зупу, яку ми роздаємо, готують люди, які нещодавно приходили її отримувати. Зараз вони у спільноті й підтримують інших”, - каже Наталя Саноцька.

Другий крок - бездомних людей запрошують відвідати осередок підтримки. Це санітарно-гігієнічний центр, де людина може підстригтися, прийняти душ, отримати одяг, поїсти.

Третій крок - людина потрапляє у Спільноту у Винниках.

“Тут ми заохочуємо людей інтенсивно працювати зі своїми залежностями, відновити документи, включатися в роботу”, - розповідає Наталя Саноцька.

Останній етап, коли людина, пропрацювавши свої проблеми, отримавши професійні навички, іде працювати назовні.

Зазвичай всі етапи тривають приблизно 2 роки. Опісля потребуюча людина може претендувати на місце у соціальному гуртожитку у Львові. Це безплатне житло для тих, хто пройшов курс ресоціалізації у Спільноті, і готовий повертатися до самостійного життя.

Як Спільнота себе забезпечує

В “Оселі” ніхто не стоїть з протягнутою рукою, спільнота сама заробляє собі на утримання. Так, мешканці Спільноти збирають від львів'ян речі, які їм не потрібні, у спеціальні контейнери. Перший свій контейнер “Оселя” встановила ще у 2013 році. Зараз організація вже має 31 контейнер у різних локаціях.

Зібрані речі перевозять автівкою, але вона стара та часто ламається. Тому “Емаус-Оселя” збирає кошти на нову вантажівку. Допомогти організації може кожен охочий за посиланням.

“Ми стали посередниками між людьми, які хочуть віддати речі, і тими людьми, які їх потребують. Кожного дня збираємо близько 3 тонн речей, сортуємо їх. Ті, які необхідні бездомним людям, роздаємо безкоштовно в осередку підтримки. Те, що їм не потрібно, потрапляє до різних організацій або до Благодійних Крамниць”, - пояснює Наталя Саноцька.

Таким чином речі перетворюються у благодійні пожертви, які своєю чергою стають їжею, засобами гігієни, послугами для бездомних людей.

Крім того, у Спільноті діє меблева майстерня. Її головне гасло - “Непотрібних речей, як і непотрібних людей не буває”.

У майстерні мешканці “Оселі” реставрують старі меблі.

“Це справляє добрий психологічний ефект. Відновлюючи старі речі, людина починає вірити, що все у житті можна відновити, в тому числі і своє життя”, - розповідає Наталя Саноцька.

Спільнота допомагає

Постійна робота й участь у житті спільноти дозволяє мешканцям повернутися до життя.

“Допомагаючи іншим людям, ти відкриваєш природу людини, ти допомагаєш собі бути терпеливим, пізнаєш свої вади, вчишся від людей, які пройшли великі випробування”, - ділиться Наталя Саноцька.

Один з мешканців Спільноти Назар каже, що тут отримав відчуття стабільності, йому подобається допомагати іншим.

““Оселя” для мене - дім. Я сказав, що я прийду сюди на місяць, але вже майже 3 роки тут перебуваю”, - розповів Lviv.Media Назар.

Його історію дивіться у відео.

Соцзахист

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності