На Яворівщині запрацювала добровольча пожежна команда

На Яворівщині запрацювала добровольча пожежна команда

До неї входить 12 людей

У селі Бунів Яворівського району створили добровольчу пожежну команду. Вона буде обслуговувати 5 населених пунктів. Створення бригад пов'язане з децентралізацією.

Кожна громада повинна мати у себе команду, яка відповідатиме за збереження життя людей, гасіння пожеж та реагування на надзвичайні події.

“Такі команди є нашими першими помічниками, оскільки вони вже знаходяться в громаді, а наші підрозділи віддалені. Відповідно місцева пожежна команда швидше прибуде на місце події й почне проводити рятувальні роботи, зможе подати воду. Коли прибуде основний підрозділ ДСНС, ми вже матимемо допомогу. Це скорочує час ліквідації пожежі”, — розповів речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області Віталій Туровцев.

Також він додав, що великий відсоток пожеж у громадах виникає навесні чи восени, коли спалюють суху траву. Це забирає багато часу та зусиль у ДСНС, які потрібні на складніші випадки.

Хто такі пожежники-добровольці

До бригади у Буневі увійшли 12 людей. Усі вони перед цим пройшли базовий курс пожежника.

Пожежники-добровольці зазвичай мають ще іншу роботу, але раз на три доби повинні чергувати в команді.

“Переважно ці люди волонтерять, але можуть отримувати оплату за чергування. Громада сама визначає, яка це буде сума”, — пояснив Віталій Туровцев.

Як працюватимуть бригади

У разі виникнення пожежі диспетчер ДСНС приймає виклик і переадресовує його місцевій пожежній команді. Потім дублює його для підрозділу ДСНС.

“Ми отримуємо сигнал, направляємо місцеву команду, і залежно від важкості випадку, виїжджає наша команда. Також, якщо з місця події бригада передає, що впорається сама, наша команда повертається у підрозділ”, — зазначив Віталій Туровцев.

Щодо обладнання добровольча бригада у Буневі отримала машину від ДСНС.

“Ми оновлюємо автопарк, і машини, які вже не використовуємо, передаємо добровольчим бригадам”, — додав Віталій Туровцев.

Крім цього, силами Яворівської міської ради, комунальних підприємств, ДСНС України у Львівській області, добровольців, волонтерів, місцевих мешканців відремонтували приміщення для гаража, де стоятиме пожежний автомобіль.

Добровольчі пожежні команди створюють за аналогією із закордонними. Такі команди дуже розвинені у Польщі.

“Ми співпрацюємо з польськими колегами. Вони передають нам деяке обладнання. Переважно це одяг та спорядження”, — розповів Віталій Туровцев.

Так, пожежна команда Бунева стала переможцем конкурсу від польського уряду “Вогнеборці” та отримала спорядження на суму 6 тисяч євро.

Додамо, що на Львівщині добровольчі пожежні бригади найбільш розвинені у Жовківському районі. Там зараз діє загін з кількох команд.

Ініціативи

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності