В Україні бракує запасів вугілля

В Україні бракує запасів вугілля

Фактичні запаси вугілля менші від планових у 4,2 раза

Резерви вугілля в Україні різко впали. Станом на сьогоднішній ранок запаси на складах теплових електростанцій і теплоелектроцентралей становлять 701,3 тисячі тонн. Тоді як згідно з затвердженим графіком на цей час запасів має бути майже три мільйони тонн вугілля.

Тож сьогоднішні запаси є у понад чотири рази менші від потреби. Про це свідчать дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Причина

Директор державного підприємства “Львіввугілля” Олег Акімов виділяє кілька причин. Перша — втрата шахт на Донбасі у 2014 році.

“Більшість наших електростанцій працювали на антрациті, який видобували на Донбасі. На сьогодні антрациту ми вже не маємо. Газове вугілля, яке залишилося, ми не можемо використовувати на тих котлах, що маємо. Адже максимальна калорійність газового вугілля — 5,5 тисяч, а котлам треба калорійність близько 7 тисяч”, — говорить Олег Акімов.

Друга причина — великий вміст сірки у вугіллі.

“Його не можна зберігати довго. Термін зберігання — максимум 2-3 місяці. Після цього вугілля окислюється та втрачає якість”, — пояснює директор “Львіввугілля”.

Наслідки

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вважають, що щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків теплоелектростанцій. Теоретично це може призвести до аварії в об’єднаній енергосистемі України та до припинення електропостачання споживачам.

Ця ситуація зумовлена тим,що вугільна енергетика в Україні займає друге місце після атомної. І саме вона гарантує в моменти пікових навантажень достатню кількість енергії.

Тож якщо вугілля не вистачатиме, галузь не зможе виробляти достатньо енергії. А це призведе до відключень світла та опалення.

Водночас у відомстві кажуть, що ситуацію контролюють.

"Базовою генерацією є атомна, АЕС виробляють понад половину всієї електроенергії в державі рівним графіком. Маневрування системи відбувається за рахунок теплової та гідрогенерації, потужності яких зараз достатньо для сталої роботи енергосистеми", - йдеться у повідомленні Міненерго.

Тим часом, вже зараз відомо, що через нестачу вугілля призупинила роботу Слов'янська ТЕС. Обидва блоки станції довелося повністю зупинити. За даними Міненерго, станом на вечір 22 жовтня антрацитового вугілля на ТЕС залишалося, максимум, на добу.

Крім цього, менше за десятиденні запаси палива мають Трипільська, Зміївська, Криворізька, Запорізька, Бурштинська, Вуглегірська та Курахівська ТЕС.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності