Безпечний опалювальний сезон: усе, що потрібно знати

Безпечний опалювальний сезон: усе, що потрібно знати

Перед початком опалювального сезону варто впевнитися, чи в порядку ваша мережа газопостачання.

Сьогодні, 11 жовтня, у Львові запускають опалювальний сезон для усіх споживачів теплопостачальних підприємств.

Через перші заморозки тепло у домівках вмикають і ті, хто має індивідуальне опалення.

Усе, що стосується газу чи вогню, завжди потребує максимальної перевірки безпеки.

Як підготуватися до опалювального сезону з'ясовуємо разом з експертом “Львівгаз”.

Що потрібно зробити до початку опалювального сезону

Перед початком та під час опалювального сезону варто впевнитися, чи в порядку ваші внутрішні мережі газопостачання. Допоможе це зробити технічне обслуговування.

“Львівгаз” пропонує обстежувати мережі хоча б один раз на рік.

“Особливо актуальним питання стає з настанням опалювального сезону. Під час огляду наші спеціалісти перевірять щільність з'єднань газопроводів, герметичність, справність приладів та, за потреби, ліквідують витоки газу”, - розповів Lviv.Media речник ПАТ “Львівгаз” Петро Лукіянчук.

Якщо ж відчуваєте, що тепла недостатньо, можливо, газовий котел потребує заміни.

“У таких випадках краще встановити сучасніший котел, з більшим коефіцієнтом корисної дії та площею обігріву, а також новими компонентами, що дозволять не лише досягнути бажаної температури у приміщенні, а й зекономити на платіжках за газ”, - зазначає Петро Лукіянчук.

До кого звертатися по допомогу

Споживачі можуть укласти договір у клієнтському просторі “Львівгаз” про технічне обслуговування.

Вартість послуги, разом з ПДВ, складає 300 гривень. Оплатити можна безпосередньо у клієнтському просторі через термінал, або ж за рахунком у будь-якому з банків впродовж 5 днів.

Які особливості пічного опалення

“Львівгаз” не забезпечує переукладання та реставрацію пічного опалення, а лише обслуговує газову мережу, що йде до печей та перевіряє наявність тяги.

“Майстрів, які кваліфіковано вміють обслуговувати ще австрійські п’єци (печі для опалення приміщення - ред.) практично немає як у Львові, так і в усій Україні, тому радимо придбати новий газовий котел і ми з радістю допоможемо зі встановленням й пуском газу”, - додає Петро Лукіянчук.

Проте, якщо потрібно перевірити саме газову мережу, у “Львівгаз” зможуть провести технічне обслуговування.

Як запобігти отруєнню чадним газом

З початком опалювального сезону частішають випадки отруєння чадним газом. Це трапляється через порушення умов використання газових приладів, несправні димоходи та вентиляційні канали, а також через використання газової плити для обігріву.

Чадний газ утворюється у результаті горіння в умовах нестачі кисню, а тому швидко накопичується у приміщенні, де немає достатнього доступу до свіжого повітря.

Після кількох вдихів повітря, що містить чадний газ, людина непритомніє, а через 1-2 хвилини помирає. При низькій концентрації газу у повітрі людина може відчути головний біль, запаморочення, втому, утруднене дихання і сухий кашель, нудоту та блювоту. Можуть виникати проблеми з концентрацією уваги чи роздратованість.

Чадний газ не має запаху, а тому визначити його витік самотужки практично неможливо.

“Для запобігання отруєнню потрібно переконатися, що ваша вентиляційна система справна. Також важливо провітрювати приміщення при використанні газових приладів, а для максимальної безпеки можна встановити сигналізатор, який сповістить вас у разі високого вмісту чадного газу у квартирі”, - радить Петро Лукіянчук.

Якщо запідозрили витік газу, важливо зменшити його концентрацію в повітрі - провітрити приміщення та вийти на свіже повітря. Крім цього, не вмикайте і не вимикайте електричні прилади, не користуйтесь вогнем Також зателефонуйте 104. Вас автоматично з’єднають з аварійною газовою службою району, в якому ви знаходитесь.

Суспільство

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності