Що таке стабілізатор напруги та чим він допоможе під час відключення світла

Що таке стабілізатор напруги та чим він допоможе під час відключення світла

Розповідаємо, як обрати стабілізатор напруги для дому

Під час аварійних відключень електроенергії або під час стрибків напруги часто з ладу виходить електронна техніка. Аби уникнути цього, популярності в Україні набирають стабілізатори напруги, які допомагають уникнути неприємної ситуації. Розповідаємо, що це таке та які прилади допоможе врятувати.

Що таке стабілізатор напруги

Стабілізатор напруги (СН) — пристрій, що захищає побутову техніку від аварійних ситуацій (перегрівання, перевантаження, перепадів струму в електричній мережі, а також від високочастотних перешкод). СН можна застосувати в будинках, квартирах, офісах та навіть на виробництвах.

Стабілізатор потрібен для того, щоб підключене до нього навантаження живилося від стабільної напруги, величина якої буде незмінно знаходиться в межах стандартних номінальних 220 В/380 В. Прилад підійде для таких пристроїв: кондиціонер, холодильник, телевізор, газовий котел тощо.

Види стабілізаторів

  • Релейні — один з найпоширеніших типів стабілізаторів в Україні. Їх можна використовувати для побутових домашніх пристроїв, освітлювальних приладів, офісної оргтехніки та навіть медобладнання. Мають швидкодію від 0,2 до 0,5 секунди в залежності від застосовуваних реле та величини стрибка вхідної напруги. Наприклад, Real-el STAB Energy-1000.
  • Тиристорні — ці стабілізатори працюють за тим же ступеневим принципом, що і релейні. Відмінність полягає в тому, що роль контактів електромеханічних реле відіграють електронні керовані ключі — тиристори. Може забезпечити досить велику точність установки напруги. Додатковим плюсом є їх стійка працездатність при низьких температурах (до -40°С). Наприклад, Vitals Sts 50sd.
  • Сервопровідні сервоприводні стабілізатори використовують в домашніх умовах, офісах і там, де експлуатується електрообладнання, підключене до побутової електромережі напругою 220 вольтів. Є найбільш популярними варіантами захисту споживачів електроенергії від аномалій вхідної напруги в мережах живлення різного призначення. Наприклад, Luxeon LDS-2500 SERVO.
  • Симісторні — швидко реагує на всілякі стрибання напруги. Основна відмінність симісторних стабілізаторів полягає в тривалому терміні служби. Сьогодні можна придбати симісторний стабілізатор напруги з точністю регулювання менш ніж 1%. Це є дуже високим показником. Наприклад, ЛШП 0-60В 6А RD6006.
  • Інверторні пристрій нового покоління, що працює за технологією подвійного перетворення. Ці прилади можуть використовуватися як для будинку або дачі, так і на виробництвах. Вони мають найвищу якість роботи в порівнянні з іншими типами стабілізаторів. Наприклад, Volter EtalonS-4.
  • Безступінчаті — працює за принципом широтно-імпульсного модулювання. Вхідна і вихідна напруга регулюються максимально плавно, без різких видимих ​​стрибків напруги. Дане обладнання вважається найбільш ефективним і точним. Типові споживачі: офісний центр, супермаркет, СТО, обладнання промислових цехів, хлібопекарське, друкарське, медичне, лабораторне обладнання. Наприклад, Volter Parus-14 (14 кВт).

Як обрати стабілізатор напруги для дому

Перед купівлею стабілізатора треба врахувати такі параметри як різновид монтажу, потужність і тип стабілізації.

За методом установки є три варіанти стабілізаторів:

  • навісний;
  • підлоговий;
  • переносний.

Також варто врахувати те, як буде підключатися стабілізатор — у розетку через шнур живлення з вилкою чи через контактну групу. Для забезпечення напругою стаціонарних пристроїв (наприклад, газових котлів) або повністю всього приміщення (будинок, квартира), зручно застосовувати навісні стабілізатори.

Під'єднання побутової техніки та електронної апаратури оптимальне через підлогові або переносні однофазні стабілізатори. Малопотужні моделі до 2 кВт підійдуть для індивідуального під'єднання холодильника, газового котла, телевізора, мікрохвильової печі. Однак пральну машину краще живити стабілізаторами потужністю від 3 до 5 кВт. Для забезпечення стабільною напругою квартири або приватного будинку використовуються моделі потужністю від 10 кВт.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповіло, де у Львові купити генератори.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності