27 липня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

27 липня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 27 липня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 27 липня

Християни 27 липня святкують день пам’яті апостола Акили. Чоловік жив у Римі в I столітті разом із дружиною Прискиллою. В той час імператором був Клавдій, який виганяв зі столиці всіх євреїв. Через це сімейній парі довелося покинути місто. Переїхавши до Коринфи, Акила зустрів апостола Павла і став його учнем. Пізніше разом із дружиною прийняв хрещення. Подружжя допомагало поширювати християнство в Іраклії, де Акила став єпископом, а його дружина помічницею. Вбили їх обох язичники, яким не сподобалося, що подружжя сповідує християнство.

27 липня День Ангела святкують: Акіла, Іван, Іраклій, Костянтин, Микола, Петро, Степан, Федір.

Цей день в історії

З 1994 року в Україні почали святкувати День медичного працівника. Свято є професійним, яке зініціював тодішній глава держави Леонід Кравчук, однак святкували його 3 червня. Втім у 2023 році президент Володимир Зеленський переніс дату святкування на 27 липня, щоб вона не збігалась зі святкуванням у Росії. 

27 липня відзначають День народження гамбургера. У Сполучених штатах Америки це блюдо - одне з національних символів. Хоча фарш і котлети з'явилися в кулінарії дуже давно, але гамбургер — це не просто котлета, а поєднання її з розрізаною булочкою. Такий варіант страви вважається суто американським. Однак, існує чимало претендентів на авторство гамбургера. Одним із них є Чарлі Нагрін зі штату Вісконсін. 1885 року він торгував гамбурзькими стейками на ярмарку, але торгівля була в'ялою, тому що гарячі котлети було досить важко їсти на ходу. Чарлі недовго думав і розмістив котлету між двома шматками булочки.

День ходіння на хідлях, яке святкують також 27 липня, присвячене стародавньому мистецтву і заохочує кожного перевірити свою координацію і рівновагу, спробувавши веселе, але досить складне заняття. Ходіння на хідлях — непростий цирковий номер, він має дуже багату історію і використовувався практично в усіх частинах світу.

****

971 — підписаний мирний договір між князем Святославом та візантійським імператором Цимісхієм.

1054 — Сівард окуповує Королівство Шотландія, щоб допомогти Малкольму ІІІ в боротьбі проти Макбета, який узурпував владу, що належала батькові Малкольма — королю Дункану І.

1147 — Климентія Смолятича обирають митрополитом руської (української) церкви.

1214 — битва при Бувіні.

1532 — загальноімперський рейхстаг у Регенсбурзі затверджує перший загальноімперський кримінальний і кримінально-процесуальний кодекс "Кароліну".

1586 — англійський мореплавець Волтер Релі вперше завозить в Королівство Англія тютюн із американської колонії у Вірджинії.

1606 — в Порт-Роялі засновують першу в Канаді постійну французьку колонію.

1672 — гетьман Петро Дорошенко розбиває військо Речі Посполитої біля Четвертинівки.

1675 — османи штурмом беруть Збараж.

1694 — актом парламенту заснований Банк Англії.

1830 — у Франції починається Липнева революція.

1834 — відкривають Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

1890 — застрелився голландський художник Вінсент ван Ґоґ.

1900 — американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен продає перший гамбургер.

1921 — Фредерік Грант Бантінг виступає з доповіддю про отримання інсуліну.

1936 — створюють Інститут історії України.

1953 — у Пханмунджомі підписують угоду про перемир'я на Корейському півострові, яка поклала край бойовим діям Корейської війни.

1974 — президент США Річард Ніксон звинувачений у перешкоді правосуддю, після того як він відмовився віддати плівки з інформацією, повязаною з вотерґейтським скандалом.

1991 — у Києві створюють Спілку офіцерів України;

2002 — "Скнилівська трагедія" (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнає катастрофи літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 400 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу.

2006 — приблизно о 16:00 в Секретаріаті Президента скликають Загальнонаціональний круглий стіл за ініціативою Президента України;

2006 — Intel представляє перший процесор лінійки Core 2.

2012 — відкриваються XXX Літні Олімпійські ігри в Лондоні.

Народні прикмети

  • Якщо грім глухий — до тихого дощу, а гучний — до зливи.
  • Протягом дня суха погода означає теплу осінь.
  • Якщо до 27 липня дерева починають червоніти чекайте на багатий урожай грибів.
  • У водоймах плавають чайки — погода буде доброю.
  • Якщо цього дня падає дощ, то така ж погода тримається весь тиждень.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено сваритись та лаятись із рідними.
  • Не рекомендується вести ділові переговори або розривати вже наявні зв'язки.
  • У цей день не можна викидайте залишки зі свого столу, їх краще віддати тим, хто потребує допомоги.

Нагадаємо, у четвер, 27 липня, на Львівщині атмосферний тиск вночі падатиме, а вдень зростатиме. Натомість відносна вологість повітря зменшиться.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності