• Головна
  • Релігія
  • День пам’яті Преподобного Самсона: 10 липня в церковному календарі

День пам’яті Преподобного Самсона: 10 липня в церковному календарі

День пам’яті Преподобного Самсона: 10 липня в церковному календарі

Народна назва — Самсон-сіногній

У понеділок, 10 липня, християни Східного обряду вшановують святого Самсона.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святого та народні прикмети, пов’язані з датою.

Святий Самсон народився в Римі в багатій і знатній родині. Отримав гарну освіту. Особливо ґрунтовно вивчив лікарське мистецтво й використовував набуті знання для безкоштовного лікування переважно убогих і жебраків. Розуміючи, що справжня благодійність невіддільна від християнського виховання душі, преподобний Самсон старанно читав Священне Писання й багато молився.

Преподобний Самсон після смерті своїх батьків роздав все майно, що залишилося йому у спадщину. Відпустивши всіх рабів на свободу, преподобний обрав подвижницький спосіб життя. Бажаючи здобути собі духовний скарб, відправився у пустелю з наміром вести строге життя аскета. Пізніше, коли святий Самсон прибув до Константинополя, він оселився в невеликому будинку і став приймати подорожніх, хворих і старців.

Господь прославив Свого угодника. Сталося так, що візантійський імператор Юстиніан I (527-565) важко захворів. Не отримавши жодного полегшення від придворних лікарів, імператор звернувся за допомогою до Бога. Незабаром Юстиніан побачив уві сні чоловіка, про якого було сказано, що тільки він і може зцілити імператора. У пошуках цього чоловіка слуги імператора обійшли увесь Константинополь. Нарешті преподобного Самсона було знайдено й приведено до палацу.

Одним дотиком руки до хворого місця святий зцілив Юстиніана. Вдячний імператор за своє чудове зцілення став пропонувати преподобному багато золота й срібла, але той відмовився прийняти дари виключно для себе - взамін попросив побудувати лікарню й будинок для подорожніх. Імператор погодився й охоче виконав прохання, а додатково приписав до цих інституцій ще й помістя для їх утримання. Преподобний Самсон продовжував своє служіння до глибокої старості. Мирно упокоївся в 530 році.

Народні обряди та прикмети на 10 липня

Назву Сіногній, день придбав через погоду: в цю пору зазвичай йшли сильні проливні дощі, тому скошена раніше трава під відкритим небом починала швидко гнити. З раннього ранку люди молилися святому Самсону, щоб в цей день їх минув дощ, і вони могли плідно попрацювати.

Збереглися і такі прикмети:

  • Дощ на Самсона – дощі будуть постійно йти аж до самого Бабиного Літа.
  • Кучеряві хмари 10 липня пливуть з північної сторони, то це віщує посуху. Якщо хмари пливуть із Заходу, то буде погана погода.
  • Сіно зеленого кольору на Самсона – буде багато гречаної каші. Чорне сіно 10 липня віщує багатий рік на пшоняну кашу.
  • На листі кінського щавлю з’явилися липкі крапельки соку – прикмета того, що через два дні піде дощ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності