1 липня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

1 липня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 1 липня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 1 липня

1 липня християни вшановують день пам’яті мучеників Леонтія, Іпатія та Феодула.

Усі троє служили у римському війську в першому столітті нашої ери. За гарну службу Леонтій навіть став очільником імператорського війська в місті Триполі. Він був релігійним і хорошим, а ще дуже щедрим. Утім, у Триполі імператором був Веспасіан, який не любив віруючих людей. Він наказав схопити Леонтія. На це завдання вирушив сенатор Адріан із майбутнім мучеником Іпатієм. Іпатій у дорозі захворів і йому приснився ангел та наказав помолитись Богу. Прокинувшись, Іпатій разом із загоном тричі помолився і зразу одужав. Після цього дива Іпатій повірив у Бога, а разом з ним і молодий воїн на ім'я Феодул. Вони почали таємний пошук Леонтія.

Вже в місті їх обох зустрів їх незнайомець, який запропонував залишитися в нього з ночівлею. Пізніше вони з'ясували, що це був Леонтій. Почали вони вмовляти розповісти їм про Бога. А після цього ще й захотіли отримати хрещення.

До міста дійшов і загін на чолі з сенатором Адріаном. Дізнався він, що Феодул з Іпатієм прийняли християнство, розгнівався і наказав публічно відмовитися від Бога. Але вони не погодилися. Вбили їх після жорстоких катувань разом із Леонтієм.

1 липня День Ангела святкують: Олександр, Василь, Віктор, Леонтій, Сергій.

Цей день в історії

День слідства в Україні відзначають 1 липня. Це професійне свято всіх працівників внутрішніх справ. Зазвичай це люди з аналітичним складом розуму, вмінням вести розслідування та розплутувати різноманітні справи, дедуктивними здібностями.

1 липня святкують День архітектури України. Заведено вважати, що на території України архітектурне мистецтво почало розвиватися за часів Київської Русі. Тоді міста були укріплені оборонними спорудами, в центрі поселення розміщували житла громадян і тереми князів. Використовували зазвичай дерево, а ось камінь брали рідко.

1 липня Всесвітній день боротьби проти бідності. Головна мета цього дня полягає в приверненні уваги світового суспільства до тих держав, які навіть у наш час потерпають від злиднів. За статистичними даними, поза межею бідності нині живуть понад 800 мл людей у всьому світі.

Також 1 липня святкують Міжнародний день анекдоту й жартів. Ця цікава дата характеризується великою кількістю смішних заходів. Варто пам'ятати, що жарти дарують позитивні емоції та піднімають настрій. Ініціатором створення такого свята є американський письменник та графік Вейн Рейнагель, який був відомий своїми фантастичними романами. Започаткували дату 1994 року.

****

1535 — англійський мислитель і державний діяч Томас Мор, котрий вже близько року перебував у в'язниці за відмову визнати законним розлучення Генріха VIII і принести присягу главі англіканської церкви, постає перед судом, його засуджують до четвертування, котре король замінює його на відрубування голови.

1569 — Велике князівство Литовське й Королівство Польське підписують Люблінську унію про створення федеративної польсько-литовської держави — Речі Посполитої.

1751 — надрукований перший том "Енциклопедії, або Тлумачного словника наук, мистецтв і ремесел", виданий Дені Дідро та Жаном Лероном д'Аламбером.

1823 — створюють федерацію Сполучених Провінцій Центральної Америки (включала Гватемалу, Гондурас, Сальвадор, Коста-Рику та Нікарагуа).

1858 — Чарльз Дарвін у Лондоні вперше представляє свою теорію еволюції.

1859 — у Протоколах лондонського Ліннеївського товариства вперше опублікували короткий виклад теорії природного відбору Чарльза Дарвіна.

1863 — починається битва під Геттісбергом, в якій війська Півночі завдають поразки Півдню (США).

1867 — внаслідок об'єднання кількох британських колоній проголошують створення домініону Канада.

1911 — польський біохімік Казимир Функ вперше використовує слово "вітамін".

1936 — у Нью-Йорку вперше виходить друком роман Маргарет Мітчел "Віднесені вітром".

1946 — проводять перше повоєнне випробування атомної бомби на атолі Бікіні.

1961 — у Торонто (Канада) відкривають пам'ятник Тарасові Шевченку.

1976 — Василь Омелянович Романюк — майбутній Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир — відмовляється від радянського громадянства.

1989 — у Києві утворюють Народний рух України.

1997 — Гонконг передають під управління Китайської Народної Республіки.

2013 — Хорватія приєднується до Європейського Союзу.

2014 — Верховна Рада України засновує орден Героїв Небесної Сотні.

Народні прикмети

  • Якщо люди народились цього дня то вони будуть товариським і творчим.
  • Якщо ранковий туман - буде спекотний день.
  • У цей день незаміжня дівчина вмиється ранковою росою - зустріне благочестивого нареченого.
  • Ворони літають високо - до ненастної погоди.

Що не можна робити в цей день

  • Якщо цьго дня ви бачили гарний сон, то не можна його розповідати, бо він не здійсниться.
  • Цього дня не варто вживати алкогольні напої
  • Також варто уникати конфлікти та сварки. Спробуйте спілкуватися з людьми позитивно.

Нагадаємо, у липні закінчується Петрів піст, який розпочався 12 червня. У середині літа віряни святкують Різдво Івана Предтечі, день Петра і Павла у народі “Петра”. Будуть й інші, не менш важливі дати, як скажімо вшанування святого князя Володимира Великого та княгині Ольги.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності