• Головна
  • Релігія
  • День пам’яті пророка Єлисея: життя святого та народні прикмети 27 червня

День пам’яті пророка Єлисея: життя святого та народні прикмети 27 червня

День пам’яті пророка Єлисея: життя святого та народні прикмети 27 червня

Єлисей Гречкосій — народна назва свята

27 червня в церковному календарі – день пам’яті пророка Єлисея. Він був учнем пророка Іллі.

LVIV.MEDIA розповідає історію життя святого та народні прикмети дня.

Історія

Ім’я пророка Єлисея пов’язується з багатьма чудесами описаними у книзі Царств Старого Завіту. Слово «Єлисей» у перекладі з івриту означає – Бог допоможе.

Народився він в ІХ столітті до нашої ери в поселені Алвемаум, що розташовувалося неподалік Йордану. Його батько Сафат з Авел Мехоли  був заможнім євреєм. Він не перечив волі Божій щодо свого сина, котрого Бог обрав пророком.

Пророцтво Єлисея тривало шістдесят п’ять  років за шести ізраїльських царів. Він прославився багатьма чудесами. Переказ розповідає, що великий Чудотворець зумів перейти річку Йордан, вилікувати дитину від смертельної хвороби, очистити джерело, врятувати іудейських воїнів від спраги в пустелі.

Пророк Єлисей помер у 790 році до нашої ери, проживши близько століття. Його тіло було поховано в печері. Пророк Єлисей згадується в Священному Корані, який називає його Ільяс.

Народні обряди 27 червня

Єлисей Гречкосій  — назву свято отримало через посівну пору гречки. Селяни покладали великі надії на гречку. При гарному врожаї можна було не боятися голодної зими. Згідно з легендою, гречка надавала сили і додавала розуму.

Посіяне саме 27 червня насіння давало багатий урожай. У день торжества, перед початком посіву, селяни бажали сонячну, суху погоду, щоб земля була не вологою. Коли посів завершувався вони йшли до кропиви, просячи у неї дощу, який сприяв швидкому проростанню сходів.

Предки вірили, що в гречаній крупі мешкає гречишниця — добрий дух, що надає багато сил, наповнює добротою душі людей. Майбутні мами перед появою малюка йшли в поле і кілька разів походжали по ньому, щоб дитина народилася здоровою, в легких пологах. В поле таклж ходили хворі, щоб позбутися недуги.

У цей день вірили у такі прикмети:

  • Суха, сонячна погода в свято — до хорошого врожаю.
  • Якщо на 27 червня починається сильна злива, потрібно чекати дощової погоди 7 днів.
  • Велика кількість мошкари — багато грибів і ягід в лісах.
  • Спокійна, тиха поведінка качок — буде гроза.
  • Спів півня в недозволений час — похмура, сира погода.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності