24 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

24 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 24 червня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 24 червня

24 червня християни вшановують день пам’ять апостолів Вартоломія і Варнави.

Варнава, який був проповідником разом з апостолом Павлом у Єрусалимі, входив до 70 апостолів. Протягом свого життя він багато постив та молився, а також жив по-християнськи.  Варнава жив у час Ісуса Христа, тому неодноразово був свідком див, які він творив.

Апостол проповідував на апостольському соборі в Єрусалимі з апостолом Павлом. Однак, у віці 76 років його вбили юдеї.

Варфоломій також був сучасником Ісуса Христа. Після зустрічі з ним апостол увійшов до дванадцятки апостолів. Варфоломій разом зі святим Філіпом Варфоломій проповідував у східних країнах.

Втім після його смерті, святий Варфоломій проповідував сам в Індії та Вірменії. Там перекладав на зрозумілі народу мови Євангеліє від Матвія і демонстрував багато чудес. Міг навіть зцілювати хворих людей.

Помер  Варфоломій наглою смертю на чужині, де його спіймали язичники та вбили.

24 червня День Ангела святкують: Варнава, Варфоломій, Варвара, Єфрем, Марія.

Цей день в історії

Міжнародний день амброзії кожного року святкують в останню суботу червня. ЦЬогоріч свята припадає на 24 червня. Подія була зініційована Генеральною Асамблею ООН у 2011 році. Для багатьох мешканців планети пилок рослини в період цвітіння є дуже небезпечним. Він провокує виникнення алергічних реакцій у людей, які схильні до них, та приступи бронхіальної астми в астматиків.

24 червня святкують Міжнародний день феї. Подію дуже давня за своїм походженням, адже феї прийшли з дохристиянських часів.

Феї - міфічні істоти, в яких хтось вірить, а хтось ні. Утім їх точно можна зустріти на сторінках народного фольклору чи фантастичних повістей. Також фей часто зображують у мультфільмах чи серіалах. У всіх давніх легендах ці міфологічні істоти описуються як розумні, пустотливі та магічні. Вони здатні літати та чаклувати, і вони живуть у країні вічної молодості.

День басейну також відзначають 24 червня. Хоча й свято не є офіційним, але воно має велике значення для спорту, який пов’язаний з водою. Адже басейн – невід'ємна частина таких видів спорту як плавання, підводне регбі, водне поло тощо. Масово користуватись басейнами почали у Великій Британії у 19 столітті.

****

1099 — засновано Орден святого Іоанна Єрусалимського.

1128 — військо португальського графа Афонсу розгромило опозицію в битві при Сан-Мамеде.

1497 — перша задокументована згадка про відвідання європейцем Північної Америки. Саме цього дня дослідник Джон Кабо висадився на території, відомій нині як Ньюфаундленд, і проголосив її власністю англійського короля Генріха VII.

1509 — коронація короля Англії Генріха VIII.

1793 — Французький Конвент прийняв першу республіканську конституцію, котра проголошувала верховенство влади народу.

1812 — армія Наполеона, найбільша військова сила Європи, що налічувала до 600 тисяч вояків, перетнула річку Німан і ступила на територію Російської імперії.

1894 — на конгресі в Парижі, скликаному за ініціативою барона П'єра де Кубертена, прийнято рішення про утворення Міжнародного Олімпійського комітету і проведення раз на чотири роки Олімпійських ігор

1901 — у Парижі в галереї на вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони.

1917 — у Києві на вщент заповненій Софійській площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні

1917 — у Микольську-Уссурійському відбувається Перший загальний всеукраїнський з'їзд діячів і громадянства Далекого Сходу.

1941 — у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи «з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента»

1941 — розпочалися підготовлені членами ОУН(б) виступи місцевого населення у Львові, Луцьку, Перемишлі, Мостиському, Городоцькому, Рудківському, Бібрському, Жовківському та Яворівському районах Львівської області та Самбірському Дрогобицької області.

1947 — вперше офіційно повідомили про НЛО.

1948 — за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в якому проживало понад 2,5 мільйони людей.

1982 — Жан-Лу Кретьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському «Союзі-Т6».

Народні прикмети

  • Очікуйте на дощ, коли помітили, що  ворони сидять на нижніх гілках дерев.
  • Якщо протягом ночі була тепла погода - буде багатий урожай.
  • На світанку сонце закрите хмарами - вдень буде холодна погода.
  • Якщо бджоли сидять у вуликах, тоді чекайте на дощ.

Що не можна робити в цей день

  • У цей день не варто розповідати про свої плани.
  • Не рекомендують збирати та споживати плоди з  дерев і кущів.
  • Не можна починати нові справи чи проєкти.
  • Цього дня заборонено конфліктувати.
  • Не варто поширювати плітки.

Нагадаємо, 23 червня Церква вшановує пам’ять священномученика Тимофія, який був єпископом Пруссі. LVIV.MEDIA розповідає історію та народні звичаї, пов’язані із цією датою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності