• Головна
  • Релігія
  • День пам'яті апостолів Вартоломія та Варнави: 24 червня у церковному календарі

День пам'яті апостолів Вартоломія та Варнави: 24 червня у церковному календарі

День пам'яті апостолів Вартоломія та Варнави: 24 червня у церковному календарі

У народі цей день називали суничним

24 червня православна церква 24 червня вшановує пам'ять апостолів Варфоломія і Варнаву.

LVIV.MEDIA розповідає історію та народні прикмети дня.

Історична довідка

Варфоломій – один із дванадцяти апостолів Христових. Після Святої П’ятидесятниці Варфоломій проповідував на Сході – в Індії та Вірменії. В Індії Варфоломій переклав на санскрит Євангеліє від Матфея, а у Вірменії зцілив царську дочку. Правитель, бачачи диво, охрестився сам, а потім і народ його.

Однак у місті Альвані (нині столиця Азербайджану Баку) язичницькі жерці розіп’яли Варфоломія. Апостол же проповідував вчення Христа з хреста, за що і був усічений мечем. Його мощі знаходяться в Римі та інших містах.

Варнава народився на острові Кіпр в родині багатих євреїв і був названий Йосифом. Освіту він здобув у Єрусалимі, виховуючись разом зі своїм другом і однолітком Савлом (майбутнім апостолом Павлом) у знаменитого в той час законоучителя Гамаліїла. Йосиф був благочестивий, часто відвідував храм та строго дотримувався постів. Господь обрав його в числі 70-ти учнів і він одержав друге ім’я – Варнава, що по-єврейськи значить «син утіхи».

Разом зі святим Павлом Варнава довгий час проповідував Євангеліє в Малій Азії, потім на острові Кіпр. Він перший з апостолів відправився для проповіді в Італію, був у Римі й заснував єпископський престол у Медіолані (Мілані).

Після повернення на Кіпр, Варнава продовжував проповідь про Христа Спасителя, юдеї після довгих тортур побили його камінням. Потім тіло святого апостола кинули у вогонь, щоб знищити його безвісти. Але вогонь не зашкодив, мощі було таємно поховано християнами в печері. Відповідно до заповіту, на груди святому поклали переписане його власною рукою Євангеліє від Матфея.

Народні прикмети дня

Цей день здавна вважався небезпечним. Наші предки вірили, що сьогодні особливо активна нечисть. Боятися її слід опівдні. Тому суворо забороняється сваритися, пліткувати і піддаватися зневірі, інакше вашу душу вкрадуть злі духи. Також не рекомендується починати нові справи - вони заздалегідь приречені на невдачу.

Спостерігали і за погодою, щоб передбачити яким буде рік:

  • Закрилися на ніч квітки заячої капусти – на наступний день буде хороша погода.
  • Рясно зацвіла акація - до врожайного року.
  • Пізно цвіте горобина - буде довга грибна осінь.
  • Якщо шипшина не розкрила бутончики, то бути дощу.
  • Тепла ніч з 24 на 25 червня - буде хороший урожай плодів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності