• Головна
  • Релігія
  • День пам'яті Кирила Олександрійського: історія та народні обряди

День пам'яті Кирила Олександрійського: історія та народні обряди

церква
Фото: pexels

У народі 22 червня називають Кирилів день

22 червня віряни вшановують пам'ять Кирила Олександрійського, святителя і архієпископа.

LVIV.MEDIA розповідає історію та народні прикмети дня.

Життя святого

Святитель Кирил, архієпископ Олександрійський, походив із знатної і благочестивої християнської сім'ї. Та відноситься до відомої династії архієпископів, основоположником якої був Афанасій Великий. Він здобув хорошу світську освіту, глибоко вивчив Священне Писання і набув досвіду подвижника, проживши 6 років у скиту святого Макарія в Нітрійських горах. Архієпископ Феофіл висвятив його в сан архідиякона і доручив йому виголошувати проповіді. Після смерті архієпископа Феофіла святий Кирил був одноголосно обраний на патріарший престол Олександрійської Церкви.

Займаючи високий церковний пост, він активно захищав християнську віру, боровся з єрессю, ідолопоклонством і іудеями, що провокували кровопролиття. Також займався тлумаченням Священного писання. З тлумачень Священного Писання найбільш відомі є на Євангеліє від Луки, на книги пророка Ісаї та Пісня Пісень. З повчальних творів святителя Кирила поширення набуло «Слово про вихід душі».

Протягом 32 років Святитель Кирил керував церквою і помер своєю смертю в 444 році, залишивши після себе велику кількість праць.

Народні обряди та прикмети

На Кирилів день в лісах достигала суниця. Про цю ягоду є повір'я, що вона з'явилася після того, як Ісус доторкнувся губами до суничного кущика.

Свято ще називають Сонцеворот. Це найдовший день у році і сила Сонця величезна. Побоюючись, що сонячні промені спалять урожай, рослини не пололи і не пересаджували, але пізню розсаду висаджували.

Існує чимало прикмет, пов’язаних із цією датою:

  • Велика кількість ягід — до холодної зими.
  • Мурахи копошаться навколо мурашника — буде сонячно, якщо сховалися — готуйся до негоди.
  • Похмуро, а бджоли літають — буде сухо.
  • Ворони не перестають кричати — чекайте негоди.
  • Ластівки і стрижі кружляють низько над землею перед дощем.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності