10 червня - преподобного Микити, єпископа Халкідонського

10 червня - преподобного Микити, єпископа Халкідонського

У народі цей день називали Микита-Гусятник

У суботу, 10 червня, Церква вшановує пам’ять преподобного Микити Халкідонського.

LVIV.MEDIA розповідає історію та народні прикмети, пов’язані із цією датою.

Історія

Жив він у другій половині VIII століття і вже в юні роки вирізнявся особливою любов'ю до Бога. В свідомому віці зрікся всього мирського та присвятив себе служінню Господа. Згодом став єпископом Халкідонії. Був милосердним, благочестивим та добрим чоловіком, який завжди дбав про немічних, дітей та вдів.

У цей період часу правителем Візантії був Левон Арцруні, в народі прозваний Вірменином. Цей імператор був відомий нетерпимістю до першоподібних ікон. Згідно з виданим едиктом всі образи слід було знищити. Портрети святих варварськи спалювалися і розбивалися на головних площах. Микита став на захист ликів, ховаючи у себе ікони і викриваючи служителів імператора. Він намагався наставити їх на шлях істинний, переконуючи покаятися перед Господом і повернутися до істинної віри. За свою проповідницьку діяльність, був засуджений до ув'язнення в темниці, але навіть там халкідонський священик продовжував смиренно терпіти і щохвилини молитися. Коли Лев Вірменин зрозумів, що ув'язнення не зупинить єретика, то віддав наказ піддати його болісним тортурам, після чого відправив святого на заслання. Незабаром після вигнання чоловік раптово помер.

Згідно з писаннями, останки великомученика знайшли дар чудотворства і зцілення від хвороб. Всякий, хто звертався до них з щирим і безкорисливим благанням, отримував допомогу.

Народні традиції

У народі святий отримав прізвисько Гусятник, тому що його вважають сторожем маленьких гусенят. Друга поширена назва свята — день духів полудня. Полуденні духи жіночого роду бувають злими і добрими. Вони з’являються з величезною сковородою у руках на поля, де вже зацвів або заколосився хліб. Добрі духи закривають колоски сковорідкою від палючого сонця, а злі повертають посуд так, щоб відбиті промені спалили колосся.

Побоюючись зустрічі з полудницею в це народне свято, в найспекотніші години люди закривають вікна, двері і сидять в будинках. Спати в цей час небажано. Якщо дух зловить в полі втомлену людину, яка присіла відпочити, він нависне над нею зачарує, а то і залоскоче до смерті.

Прикмети дня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • Дивилися, який сьогодні день: погожа погода означає, що буде великий урожай.
  • Птахи низько літають — чекайте на дощ.
  • З'явилося багато ящірок — до дощу.
  • В мурашнику багато мурах — буде вітер.
  • Якщо погода безвітряна, буде хороший урожай
  • На траві роса — хліби будуть добре колоситися.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності