4 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

4 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 4 червня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 4 червня

4 червня вшановують день пам’яті святого Василіска

Чоловік був віруючою людиною за що його посадили до в'язниці. Там він розпочав підготовку до своїх майбутніх тортур. Одного разу варта змилувалась над Василіском і відпустили додому, щоб він зміг попрощатися з родиною. Однак, про це довідався імператор  Максиміан і розгнівався на охоронців. 

Правитель наказав скувати Василіска кайданами та й посадити знову у темницю. Відбувся суд, на якому його змушували приносити жертви язичницьким богам, але він відмовився. За це його голову відсікли мечем, а тіло кинули до річки.

4 червня День Ангела святкують: Василиск, Володимир, Данило, Іван, Макар, Михаїл, Павло, Софія.

Який завтра день в Україні і світі

В Україні 4 червня відзначають День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Подію заснували лише у 2022 році, коли російські окупанти вчинили повномасштабне вторгнення.

4 червня святкують День Господарських Судів України. Професійне свято було засноване на честь затвердження 1991 року закону "Про арбітражний (господарський) суд".

День працівників місцевої промисловості. Цього року свято відзначають 4 червня, тобто у першу неділю червня. Промисловість важлива галузь для України. Цей день присвячений всім трудівникам, які віддають здоров'я і сили завдля добробуту українців.

4 червня відзначають Всесвітній день боротьби з карієсом. Проблема карієсу є актуальною для здоров'я кожної людини. Згідно з даними, саме карієс є найпоширенішою хворобою у світі. Від нього страждає 98% дорослого населення планети. Вперше подію відсвяткували 2013 року за ініціативи стоматологів.

Також 4 червня Міжнародний день людей, які подолали рак. Припадає на першу неділю червня. Вперше важливу дату створили в США через гостру проблему всесвітнього масштабу, пов'язану із стрімким розповсюдженням смертельних захворювань на онкологію. У такий спосіб медичні спілки та організації закликають людей берегти себе і своїх рідних.

А ще 4 червня Всесвітній день боротьби зі шкідниками. Започаткували його зовсім недавно — 2017 року. Головна мета полягає в тому, щоб донести до людей інформацію про шкоду, яку шкідники завдають фермерству і не тільки.

4 червня Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії. Пам'ятний день запровадили рішенням Генасамблеї ООН під час одного зі спеціальних засідань з питань про Палестину, що відбулося 1982 року.

Також 4 червня святкують Міжнародний день спойлерів. Термін "спойлер" чули користувачі Мережі хоча б раз у житті. Спойлерити, означає руйнувати інтригу, розповідаючи важливу інформацію про сюжет фільму, серіалу, гри тощо. Створили свято в США, які вважаються батьківщиною дивних подій.

****

907 — завершення періоду правління в Китаї династії Тан.

1070 — перша письмова згадка про сир Рокфор.

1500 — Київ, згідно з Магдебурзьким правом, був звільнений від усіх торгових мит.

1630 — Тарас Трясило під Переяславом розгромив поляків на чолі з Конецпольським.

1664 — Новий Амстердам перейменували на Нью-Йорк.

1665 — іспанська королева Марія Анна Австрійська підписала указ про перейменування Розбійничих островів (так названих Фернаном Магелланом) на Маріанські.

1771 — дансько-норвезький мореплавець Вітус Йонас Беринг відкрив Аляску.

1775 — 4-5 червня (за іншими даними 15-16 червня) за наказом Катерини II російські війська під командуванням генерала П. Текелі зруйнували Запорізьку Січ.

1865 — в американському штаті Огайо скоєно перше в історії пограбування поїзда.

1874 — відбулися перші загальні збори Товариства ім. Т. Г. Шевченка.

1921 — у Франції вперше представлено парфуми "Шанель" ("Chanel № 5").

1946 — Хуан Перон став президентом Аргентини.

1954 — прем'єр-міністри Франції та В'єтнаму Жозеф Ланьє і Буу Лок підписали у Парижі договір "про повну незалежність В'єтнаму".

2014 — офіційна дата заснування 25-ого окремого мотопіхотного батальйону "Київська Русь".

Народні прикмети

  • Якщо біля зірок чорні кола, тоді чекайте на погану погоду.
  • Протягом дня є туман - багатий урожай грибів.
  • Якщо зранку роса, то чекайте на великий урожай.
  • Буде сонячна погода, якщо вночі лунав спів солов’я.
  • Якщо ввечері голосно кумкають жаби до вітру.
  • Гарно співають птахи — буде гарна погода.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто брати в позик у когось речі.
  • Не можна сваритись та лиховловити.
  • Цього дня не радять поратись на городі чи полі. Вважається, що все посаджене - не виросте.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності