• Головна
  • Релігія
  • День пам’яті святого мученика Акакія: історія та традиції дня

День пам’яті святого мученика Акакія: історія та традиції дня

День пам’яті святого мученика Акакія: історія та традиції дня

У народному календарі 20 травня називають «Купальниця»

Християнська церква 20 травня вшановує пам’ять святого мученика Акакія сотника.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святого та  народні традиції пов’язані із цією датою.

Історична довідка

Святий мученик Акакій, народився в Каппадокії, жив у III столітті,і був сотником Мартісійського полку при воєначальнику Фірмі. Коли за наказом імператора Максиміана Галерія (305 - 311) почалося гоніння на християн, Фірм почав по черзі допитувати своїх воїнів про віру. Святий Акакій твердо і відкрито визнав себе християнином. Фірм відіслав його до вищого воєначальника Вівіана, який наказав катувати Акакія. Після катувань його посадили до в'язниці. Трохи згодом мученика разом з іншими в'язнями повели до Візантії до правителя. Воїни, які їх супроводжували йшли дуже швидко, не надаючи в'язням милосердя, і святий Акакій знемагав на шляху від ран, тяжких оков, голоду і спраги. Коли ж нарешті зупинилися на нічліг, святий Акакій підніс Богу подяку за те, що сподобився страждати за Його Святе Ім'я. Під час молитви святий почув голос з неба: "Мужайся, Акакію, і кріпися!". Цей голос чули і інші в'язні, багато з яких увірували в Христа і просили святого наставити їх і ствердити в християнській вірі.

У Візантії святого мученика помістили в тяжке ув'язнення. Вночі в'язні побачили, як до святого Акакія з'явилися світлі юнаки і служили йому, омиваючи його рани і приносячи їжу. Через сім днів мученика обезголовили. Це відбулося в 303 році. При Костянтині Великому мощі святого мученика Акакія спочивали в Константинополі в храмі, побудованому на його честь, згодом вони були перенесені в Калабрію, в місто Сцілляцію.

Народні обряди та прикмети

У народі день назвали Купальниця. Згідно зі звичаєм, 20 травня купали коней і поїли їх «сонячної» водою. Вважалося, що це додає їм сил і здоров'я, а також захищає від нечистої сили. Люди також проводили обряд купання. З раннього ранку виставляли на вулицю повні відра води.До полудня вона напувалась силою сонячних променів і нею треба було облити як себе, так і інших людей. Вірили, що заряджена сонцем вода володіє цілющою чудотворною силою і надає богатирське здоров'я на цілий рік.

Кути будинку обприскували водою з джерел, вірячи, що так можна захиститися від нечистої сили. А щоб завжди бути молодими і красивими, дівчата вмивалися вранці росою.

Народні прикмети:

  • Якщо сьогодні падає дощ, то вересень буде сонячним і теплим.
  • Якщо вночі видно червоний місяць, то буде дощ.
  • Якщо ввечері видно веселку - погода буде ясною, а вранці веселка до дощу.
  • Якщо помітно ластівок та стрижів, то весь рік буде вдалим.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності