• Головна
  • Релігія
  • День пам’яті великомучениці Ірини: історія, значення імені та традиції дня

День пам’яті великомучениці Ірини: історія, значення імені та традиції дня

День пам’яті великомучениці Ірини: історія, значення імені та традиції дня

До хрещення свята Ірина звалась Пенелопою

18 травня Церква вшановує пам’ять святої великомучениці Ірини, яка своєю проповіддю та чудесами навернула до віри Христової тисячі язичників.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святої та традиції дня.

Історія

Ірина Македонська відома тим, що вона є першою жінкою, яку шанують у лику великомучеників. Дівчинка народилася в сім'ї язичницького правителя Лікінія. До святого Хрещення вона носила ім’я Пенелопа. 3 раннього дитинства Пенелопа вирізнялася винятковою красою. Коли ій виповнилося шість років, батько побудував для неї за містом розкішний палац, в якому Пенелопа жила разом з тринадцятьма дівчатами і вихователькою Каpiєю. За розпорядженням Лікінія до Пенелопи щодня приходив старець Апеліан, який навчав її piзних наук. Апеліан був таємним християнином i, крім наук, навчив Пенелопу християнських чеснот. Коли Пенелопі виповнилося 12 років, батьки вирішили видати ї заміж. Коли батько запропонував Пенелопі вибрати собі нареченого, вона просила сім днів на роздуми. За цей час вона прийняла святе Хрещення з ім’ям Ірина від апостола Тимофія, ученика святого апостола Павла. Потім свята Ірина відкрито визнала себе християнкою. Розгніваний Лікіній наказав кинути її під копита диких коней, проте вони не заподіяли їй шкоди.

Померла свята мучениця Iрина мирно у містi Ефесі, куди була перенесена на хмарі зі свого рідного міста Мігдонії.

«Молитва до святої Ірини»

О, багатостраждальна і преславна Ірино, невісто Христова всехвальна, угоднице Божа! Стоячи перед престолом Пресвятої Тройці і насолоджуючись невимовним блаженством, споглянь милостиво на нас, що приносимо тобі цей похвальний спів. Виблагай нам милість, відпущення гріхів у Преблагого Господа; знаємо бо, воістину знаємо, що все, що ти захочеш, виблагати у Нього можеш.

Ірина, Ярина (дав.-гр. Ειρήνη — від імені богині мирного життя у давньогрецькій міфології Ейрени, а також дав.-гр. Ειρήνη — «мир, морська тиша, спокій») — жіноче ім'я грецького походження.

Ірин часто описують як незалежних, цілеспрямованих та наполегливих дівчат. Вони вміють ставити перед собою цілі та досягати їх, попри перешкоди та труднощі. Вони мають високий рівень самодисципліни й здатні контролювати свої емоції. Однак іноді Ірини можуть бути надто впертими, що може призвести до конфліктів. Також, Ірини часто мають тонку інтуїцію і креативність, що робить їх хорошими друзями й творчими особистостями.

Народні традиції та прикмети:

В цей день   в селах починали садити капусту та огірки. Однак існувало повір'я, що під час цього процесу не можна їсти хліб  – кури виклюють всю розсаду. Також 18 травня спостерігали за першим поливом і дивилися: якщо земля ввібрала багато води, то літо буде посушливим. Якщо ж вода залишилася на поверхні грунту, то буде досить мокра погода в літні місяці.

Цей день було заведено присвячувати не тільки роботам в городі, а й рукоділлю, одружені шили своїм чоловікам сорочки, а незаміжні дівчата готували своє придане.

Прикмети на 18 травня:

Якщо ялинові бруньки розпустилися, то з посівом зволікати не можна.

Зацвіла черемха – скоро похолодає.

Чим раніше зацвіла черемха, тим спекотніше буде літо.

Якщо на черемшині багато цвіту, то літо буде дощове.

Якщо після поливу земля швидко вбирає воду, то покіс буде сухим. Якщо ж вода розтікається по землі, то під час косовиці йтимуть дощі.

Птахи щебетати перестали - чекай грозу та дощ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності