• Головна
  • Релігія
  • 15 травня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

15 травня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

15 травня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 15 травня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 15 травня

15 травня християни вшановують день святого Афанісія Александрійського. Афанасій походив з християнської родини у місті Александрії, то все життя він вирішив присвяти служінню Богові.

У 21 рік його посвятили у сан диякона, згодом Афанасій став єпископом Александрійський. Втім у той час християн переслідували, а священнослужителям не давали спокійно проповідувати віру Господню. Тож єпископ провів у гоніннях аж 20 років. Потім після імператора Юліана Відступника Первосвятитель керував Александрійською Церквою ще 7 років аж до своєї смерті 2 травня 373 року.

Також 15 травня відзначають День перенесення мощей благовірних князів-страстотерпців Бориса і Гліба. Борис і Гліб, яких хрестили як Роман і Давид, є молодшими синами київського князя Володимира Великого.

Борис народився в 986 році, Гліб - в 990 році. Молоді князі отримали землі від батька: Борис - Ростов, а Гліб - Муром. Однак, після смерті Володимира Великого його сини почали міжусобні війни. У 1015 році Святополк отримує престол у спадок і для того, щоб не втратити владу він вирішив убити своїх братів Бориса, Гліба і Святослава. Борис загинув у віці 29 років, а Глібу було 25 років.

Борис і Гліб – одні з перших святих на території України. Мощі Бориса і Гліба знаходяться в храмі у Вишгороді і вважаються чудотворними.

15 травня День Ангела святкують: Борис, Гліб, Давид, Еспер, Зоя, Киріак, Опанас, Роман, Феодул. 

Цей день в історії

Міжнародний день сім'ї святкують 15 травня. Зазвичай кожен член сім’ї, на жаль, зайнятий своєю роботою і внаслідок чого мало часу залишається на рідних. Цього ж дня варто закінчити раніше усі свої справи і разом із усією сім’єю приготувати вечерю і разом поїсти, обговоривши важливі події дня.

15 травня відзначають Всесвітній День захисту клімату. У цей день варто звернути увагу суспільства до різноманітних проблем, які пов’язані з навколишнім середовищем. Зокрема, зміна клімату.

Також 15 травня відзначають Міжнародний день тих, хто відмовляється від військової служби за переконаннями совісті та День солом'яного бриля.

****

1648 — битва під Жовтими Водами між повсталими українськими козаками під керівництвом Богдана Хмельницького і авангардом військ Речі Посполитої.

1848 — з цього дня, згідно з законом австрійського цісаря Фердинанда І від 17 квітня 1848, скасовувалися селянські повинності у Галичині (селянська реформа 1848).

1891 — Папа Римський Лев XIII видав енцикліку Rerum Novarum на підтримку прав робітників і заперечення класової боротьби, ця енцикліка склала підґрунтя християнської демократії.

1905 — засновано місто Лас-Вегас.

1940 — в США в продажу з'явились нейлонові панчохи.

1948 — початок арабо-ізраїльської війни.

1955 — у Відні представники СРСР, США, Великої Британії та Франції уклали Державний договір про відновлення незалежної і демократичної Австрії.

1957 — Велика Британія розпочала операцію Grapple: у 8 милях (13 км) над атолом Молден здійснено вибух термоядерної бомби потужністю 300 кілотонн (у двадцять разів потужнішого за атомні бомби, які зруйнували Хіросиму і Нагасакі).

1976 — авіакатастрофа Ан-24 під Черніговом, внаслідок якої загинули 52 особи — всі пасажири та члени екіпажу.

2022 — Український гурт Kalush Orchestra з треком «Стефанія» переміг у конкурсі Євробачення з великим відривом, здобувши рекордний 631 бал загалом від міжнародного журі та глядачів.

Народні прикмети

  • Якщо спекотне сонце, тоді очікуйте на гарну погоду.
  • Цвіте черемха – буде прохолодна погода.
  • Цього дня співає соловей, то завтра буде сонячний та гарний день.
  • Якщо вдень гарна погода – добре вродить урожай.
  • День вітряний та холодний, тоді чекайте таке ж літо.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не рекомендують з'ясовувати стосунки і провокувати конфлікти.
  • Не варто лінуватись та бити байдики.
  • У цей день після заходу сонця не можна рахувати гроші.
  • Не можна викосити сміття з дому.
  • Не рекомендують відмовляти в допомозі.

Нагадаємо, 14 травня святкують  день пам’яті пророка Єремії.  Він був одним із чотирьох  пророків Старого Завіту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності