День пам’яті пророка Єремії: церковне свято 14 травня

День пам’яті пророка Єремії: церковне свято 14 травня

Єремій Запрягальник — народне свято. Ввважалося поганою прикметою в цей день приймати гостей

У неділю,14 травня, християни східного обряду вшановують пам’ять пророка Єремії, одного з чотирьох найбільших пророків, про яких згадується в Старому Завіті. Запрягальником його називають, бо свято припадає на час оранки і посіву.

LVIV.MEDIA розповідає про життя Пророка та народні традиції, пов’язані із цією датою.

Історія

Єремія народився в 655 році до н. е. в місті Анафоф, неподалік від Єрусалиму у родині священнослужителя. У 15 років, коли йому з'явився Господь, він дізнався про своє призначення бути пророком.  23 роки він вимовляв пророчі слова.

Єремій підходив до місць скупчення людей і розповідав їм про істинну віру, передрікав нещастя і війни, які настануть, якщо іудеї так і будуть поклонятися язичницьким ідолам. Мало хто йому вірив, зазвичай його пророцтва викликали глузування і погрози.

Єремій за велінням Господа, одягнув залізне ярмо собі на шию, що означало підпорядкування іудеїв вавилонському правителю.Своєю поведінкою і нехорошими прогнозами, пророк викликав гнів старійшин. Його схопили і кинули в яму, а потім перевели у звичайну темницю.

Перше пророцтво про напад на Єрусалим Навуходоносора збулося. Навуходоносор захопив Єрусалим, розграбував, а потім і зовсім зруйнував. Частину населення вбили, іншу взяли в полон.

Єремію цар звільнив і запропонував поїхати з ним, але пророк залишився на руїнах улюбленого міста. Якраз в цей час, передбачаючи страшні часи, він взяв Ковчег Заповіту, священні скрижалі і сховав їх в одній з печер Наваф (так свідчить переказ).

Серед юдеїв, що залишилися в Єрусалимі, виникли чвари і сутички. Намісник вавилонського царя був убитий, жителі вирішили йти в Єгипет.

Пророк відмовляв їх від цього, пророкуючи неминучу смерть. Його не послухалися, насильно зв’язали і взяли з собою в подорож, як бранця.

Юдеї дійшли до міста Тафніс, де і залишилися. Місцеві жителі ставилися з великою повагою до пророка. Він врятував їх від навали крокодилів, отруйних змій. Єремій умертвив тварюк за допомогою молитви. Так пройшли 4 роки, поки він не озвучив своє останнє пророцтво: армія Вавилона захопить землі Єгипту, а іудеїв, які залишилися в живих, вб’ють. За це пророцтво земляки його вбили. Через кілька місяців пророцтво Єремії збулося.

Згідно з однією з легенд, Олександр Македонський забрав мощі Єремія, перевіз їх до Олександрії.

Традиції та обряди

Святий Єремій здавна вважається покровителем поля і городу, тому цей день наші предки присвячували посівним роботам. Вірили, що посіяне сьогодні насіння і висаджена розсада дадуть багатий урожай.

Щоб овочі і  фрукти в цьому році точно вродили, наші предки 14 травня ходили з ранку до церкви, де молилися пророку Єремії. Вважалося, що сильна молитва для гарного врожаю підвищить шанси городника зібрати багато плодів влітку.

Після ранкового молебню йшли на поле і кланялися на три сторони світу (крім півночі), а потім приступали до посівів. Чоловіки сіяли жито, а жінки - горох і овес.

14 травня — третій і останній день зустрічі весни. У цей час прилітають стрижі — вісники теплих днів.

Прикмети

  • Зоря червоного кольору віщувала тепле, сухе літо.
  • На Єрему стоїть ясна і сонячна погода — погода на сезон збору врожаю буде сприятливою.
  • Мурахи поводяться метушливо — погода протягом 20 наступних днів буде непогожа і холодна.
  • Якщо сонце при сході ясне, то й літо буде таким же.
  • День похмурий і холодний — зима буде морозною.
  • Вечірня роса — до хорошої погоди на наступний день.
  • Якщо шишки на ялині червоні, а на сосні зелені — прийшов термін сіяти ячмінь.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності