День пам’яті мучеників Кизицьких: історія та традиції дня

День пам’яті мучеників Кизицьких: історія та традиції дня

День пам'яті дев'яти мучеників вважається і днем цілителів

У п’ятницю,12 травня, віряни вшановують пам’ять дев'яти мучеників Кизицьких. За народним повір'ям Кизицькі мученики надають допомогу при тілесних хворобах та під час епідемій.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святих та прикмети дня.

Історична довідка

Дев'ять святих мучеників - Феогнид, Руф, Антипатр, Феост, Артема, Магн, Феодот, Фавмасій і Филимон жили в місті Кизик, що в Малій Азії. Вони були вихідцями з різних місцевостей, різного віку.  В кінці III століття Кизик був значною мірою язичницьким, хоча там і була християнська церква. Такий стан в місті засмучував істинних християн, які прагнули утвердити Христову віру. Святі Дев'ять мучеників сміливо сповідували Христа. Їх схопили і представили на суд правителя міста. Протягом декількох днів християн піддавали тортурам. Бачачи стійкість мучеників, їх обезголовили, а тіла поховали за містом.

Коли в 324 році східною половиною імперії став правити святий Костянтин Великий і припинилися гоніння на християн, кизицькі християни дістали із землі нетлінні тіла Дев'яти мучеників і поклали їх у храмі, побудованому на їх честь. Від святих мощей мучеників відбувалися численні чудеса.

Народні традиції та прикмети

За прикметами 12 травня цілющими властивостями володіє вітер. Сьогодні обов'язково варто вийти на вулицю і підставити обличчя теплому вітру, а також провітрити кімнату вдень. Ця дата вважається небезпечною для подорожей і походів на природу.

Вважається, що сни в ніч з 11 на 12 травня віщі. А якщо 12 травня народжується дитина, їй доведеться пройти через 9 випробувань. Одруження у цей день пророкує спокійне і довге сімейне життя. День пам'яті дев'яти мучеників вважається і днем цілителів. Цього дня лікували хвороби травами і молитвами.

12 травня природа може передбачити багато подій. Тому в цей день стежать за тим, що відбувається навколо.

  • Якщо схід сонця був яскравим, то літо буде теплим.
  • Зоряне небо передвіщає багатий урожай.
  • Якщо комахи переселяються в сухе місце, це до дощу.
  • Безліч жуків віщують засуху.
  • Якщо у цей день береза розпустила листя раніше вільхи, то влітку буде посуха, і навпаки.
  • Якщо у цей день буде блискавка перед дощем опади будуть йти довго.
  • Якщо 12 травня бджола жалить, це врятує від дев'яти недуг, оса – дев'ять недуг принесе.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності