• Головна
  • Релігія
  • Євангелист, про якого не написано нічого в Євангеліях: день пам’яті та історія львівського храму на честь святого

Євангелист, про якого не написано нічого в Євангеліях: день пам’яті та історія львівського храму на честь святого

Євангелист, про якого не написано нічого в Євангеліях: день пам’яті та історія львівського храму на честь святого

До 8 травня не зацвіли яблуні - урожай буде поганим

У понеділок, 8 травня 2023 року, церква східного обряду вшановує пам’ять апостола євангелиста Марка.

LVIV.MEDIA пише про життя святого та традиції, що пов’язані із цим днем.

Життя Святого Євангелиста Марка

Народився апостол Марк в Єрусалимі, був племінником апостола Варнави та сподвижником апостола Павла. Саме він був засновником Церкви в Єгипті, а також першим єпископом Олександрійським.

Святий Марк був найближчим сподвижником апостолів Петра, Павла і Варнави. Разом із апостолами Павлом та Варнавою святий Марк був у Селевкії, звідти вирушив на острів Кіпр і пройшов його весь зі сходу на захід. Після місії з апостолом Павлом святий Марк повернувся в Єрусалим, а потім разом із апостолом Петром побував у Римі, звідки, по велінню Кифи, вирушив до Єгипту, де заснував Церкву.

Коли апостол Павло знаходився в ув’язненні в Римі, апостол Марк був у Ефесі, де кафедру займав святитель Тимофій. Разом із ним апостол Марк прибув до Риму. Там він і написав святе Євангеліє. Із Риму святий Марк знову пішов до Єгипту і в Олександрії поклав початок християнському училищу, з якого згодом вийшли такі знамениті отці та вчителі Церкви, як Климент Олександрійський, святитель Діонісій, святитель Григорій Чудотворець та інші. Турбуючись про влаштування церковного богослужіння, святий апостол Марк склав чин Літургії для олександрійських християн. Потім святий Марк із проповіддю Євангелія відвідав Африку.

Язичники напали на святого Марка, коли апостол звершував богослужіння. Його побили, волочили вулицями міста і кинули до в’язниці. Святий Марк помер зі словами: «В руки Твої, Господи, віддаю дух мій».

Древній Храм Львова

Історія костелу святого Марка у Львові – це понад двісті п’ятдесят років існування. Згадану святиню зводили в “золоті” для Речі Посполитої часи, а розбирали в період, коли австрійські чиновники щойно приглядалися до українських теренів й вирішували, що з ними робити і як тут господарювати. Святиня знаходилась на сучасній вулиці Ольги Кобилянської у Львові, яка з’єднує вулиці Івана Франка й вулицю Кирила та Мефодія. Відомо, що у 1763 році храм отримав статус парафіяльного. Також при святині діяло братство Вервичок. Історик Юзеф Бялиня-Холодецький згадує про цвинтар, який був поруч із церквою.

Народні прикмети:

  • 8 травня ясно і сонячно - літо буде спекотним.
  • Високо в небі видно веселку, повинна бути гарна погода.
  • Вранці на небі купчасті хмари, а ввечері вони стають шаруваті - чекайте на грозу.
  • 8 травня птахи летять на конопляник - гарно вродять коноплі.
  • До 8 травня не зацвіли яблуні - урожай буде поганим.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності