• Головна
  • Релігія
  • День пам’яті преподобного Феодора Трихіни: історія та обряди

День пам’яті преподобного Феодора Трихіни: історія та обряди

День пам’яті преподобного Феодора Трихіни: історія та обряди

Душі померлих цього дня можуть відвідати своїх родичів, щоб подивитися, як вони живуть

3 травня віряни вшановують пам’ять преподобного Феодора. Святого знали як суворого постника, який носив грубу волосяницю, тому його і прозвали Трихіною, що означає «Волосяничний».

Історія

Феодор народився в Константинополі, в багатій родині. У юному віці пішов в обитель у Фракії й там став ченцем. За своє життя святий сотворив чимало чудес та зцілень. Після смерті з його мощей почало виділятися миро, що володіє чудодійними властивостями — виганяти нечистих духів і позбавляти від хвороб. Монастир, в якому жив преподобний назвали його ім'ям.

День ангела святкують: Олександр, Гавриїл, Федір та Віолетта.

Народні повір’я та прикмети

Згідно з легендою, 3-го травня душі померлих можуть відвідати своїх родичів, щоб подивитися, як вони живуть. Відвідати родичів можуть тільки душі, які отримали запрошення. Щоб передати його потрібно виконати особливий обряд: зранку запалити поминальні свічки і поставити перед іконами. Потім жінкам, які у родині старші за всіх за віком, необхідно відвідати цвинтар, щоб покликати померлих в гості. Якщо заклик був щирим,  душа прийде погостювати до півночі.

На столі в день поминання обов'язково повинен бути кисіль, саме з нього починається трапеза. Стіл повинен має бути багатим і різноманітним. В цьому випадку душа бачить, що у дітей і онуків все добре, і спокійно повертається в потойбічний світ.

Згідно з повір'ям, на заклик відгукується відразу кілька родів. Для старшої душі спеціально ставлять стілець на чолі столу. Всі інші розташовуються на поперечках ніжок стільців і столу. Тому під час трапези заборонено ставити туди ноги. З першим же вітром після опівночі, душа покине світ живих.

Прикмети 3-го травня говорять про погоду і врожай:

  • перший грім в цей день - буде хороший урожай;
  • погода дощова - буде мало меду;
  • якщо зацвіла мати-й-мачуха - до потепління;
  • ніч ясна - будуть заморозки;
  • багато ялинових шишок - до врожаю хліба.

3-го травня наші предки сіяли гарбузи, огірки і квасолю.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності