• Головна
  • Релігія
  • «Ми не залишали її добровільно»: УГКЦ заявила про претензії на Почаївську лавру

«Ми не залишали її добровільно»: УГКЦ заявила про претензії на Почаївську лавру

«Ми не залишали її добровільно»: УГКЦ заявила про претензії на Почаївську лавру

Йдеться не про право власності на комплекс споруд, а про можливість користуватися

Українська греко-католицька церква претендує на молитовну та фізичну присутність у Почаївській лаврі у Тернопільській області. Наразі її орендує УПЦ МП.

Про це речник УГКЦ Ігор Яців заявив у коментарі LIGA.net.

«Позиція нашої церкви базується на історичних джерелах, що в Почаївській лаврі молилися греко-католики. Греко-католики були насильно вигнані зі всієї лівобережної частини України за царської Росії. Почаївську лавру ми не залишали добровільно», – зазначив речник УГКЦ.

Так, Ігор Яців говорить про період 1712-1831 років, коли Почаївський монастир належав до греко-католицького чернечого ордену Святого Василія. У 1712 році після поразки Петра Першого в Прутському поході православні ченці монастиря прийняли юрисдикцію унійної церкви, розповів історик Олександр Булига.

Тоді монастир активно розбудовувався за підтримки польського магната Миколи Потоцького. Зокрема, було зведено головний храм – Свято-Успенський. Проте в 1831 році, коли Волинь вже 38 років була у складі Російської імперії, Почаївський монастир знову віддали православним, оскільки частина ченців підтримала польське Листопадове повстання.

Натомість Ігор Яців уточнив, що йдеться не про право власності на комплекс споруд, а про можливість користуватися, але «на сталій основі як це відбувалось відносно УПЦ МП, – на підставі договорів». Також речник УГКЦ запевнив, що якщо держава не ухвалить позитивне для УГКЦ рішення – «хрестові походи» ніхто організовувати не буде.

«Ми просто засвідчили своє право там бути, щоб потім не вийшло, що ми мовчали і тому нам нічого [не дали, - ред.]», – сказав він.

Додамо, що крім УГКЦ та УПЦ МП, на Почаївську лавру також претендує Православна церква України.

Нагадаємо, наприкінці березня під час засідання, у складі Тернопільської єпархії Православної Церкви України було утворено релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».

Священноархімандритом новоутвореної релігійної організації був затверджений митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності