День пам'яті святителя Косми: традиції та обряди

День пам'яті святителя Косми: традиції та обряди

В народі цей день називали Днем Кузьми Городника

1 травня православна церква вшановує пам'ять сповідника святителя Косми Халкідонського.

LVIV.MEDIA розповідає більше про історію та традиції дня.

Життя Святого

Святитель Косма жив у VIII-IX століттях. Народився у столиці Візантійської імперії, місті Константинополі. Ще в молоді роки вирішив присвятити своє життя християнству. Косма покинув суєтний світ, пішов у монастир і став ченцем. Він суворо постив, молився. Згодом Косму призначили єпископом міста Халкідон (Калкедон).

У той час набирає поширення єресь іконоборства. Косма свято охороняв від нападів єриків православне вчення і продовжував поклонятися святим іконам. Навіть за наказом імператора Лева Вірменина відмовився прибрати з храму ікони.

За непослух, єпископа Халкідонського заарештували. Косма твердо переніс катування і залишився непохитним у своїй вірі. Одна з тортур стала для нього останньою. Святий імовірно помер у 816 році.

1 травня іменини святкують: Аксен, Антон, Віктор, Зинон, Іван, Ізот, Кузьма, Фелікс, Юхим.

Народні традиції та прикмети

У народі вірили, що святий Кузьма турбувався про те, щоб селяни не відчували голоду і навіть при житті постійно допомагав нужденним. Саме тому, він захищає посіви від холодів і сухостоїв. Кузьмі 1 травня молилися про багатий врожай.

У цей день сіють моркву і буряк. Якщо вже зацвітала верба або братки, то потрібно ще посадити кріп, петрушку, цибулю і редиску. Для того щоб урожай був багатим, перед посадкою проводять таємний обряд. Приготовлені заздалегідь насіння, на зорі змочують водою з криниці або джерела, а потім в джерело кидають дрібні монети. Щоб захистити посіви та урожай від лихого ока, три дні поспіль вранці, коли ще темно, таємно ходять на річку. Там, з настанням світанку, вимочують насіння у воді.

Велика кількість прикмет 1 травня пов'язана з зозулею. У цей день вона вперше з початку зими починає кувати. Якщо птах подає голос з голого дерева, то будуть заморозки, а якщо з даху будинку, то прийде хвороба в цей будинок. Низькі польоти над селом могли вказувати на майбутню пожежу. І звичайно, скільки разів зозуля вам проспіває «ку-ку», стільки й років проживете.

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Дощовий день - до хорошого врожаю жита.
  • Черемха зацвіла - до потепління.
  • Якщо день теплий, то травень буде прохолодним, і навпаки.
  • Зозуля довго співає - до потепління.
  • Погода різко змінюється – чекай посушливого літа.
  • Худоба п'є багато води – до хорошого урожаю влітку.
  • Побачив одну зірку на чистому небосхилі – це до удачі.
  • Якщо дощ пішов – значить, погода сильно зміниться найближчими днями.
  • Якщо ліс зазеленів перед тим, як зозуля починає кувати, варто чекати врожайного року.
  • Черемха зазеленіла – час садити ранню картоплю.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності