11 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

11 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 11 квітня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 11 квітня

11 квітня вшановують пам’ять священномученика Марка. Він жив у IV столітті в Фінікійському місті Іліополі. Марко був дияконом в місті та знищив чимало ідолів в місті. Під час правління Юліан Відступник наказав стратити Марка.

Тіло Марка розсікли язичники і покусали, як дикі звірі. За це Господь зробив так, щоб мучилися язичники сліпотою, виразками і страшними хворобами.

11 квітня День Ангела святкують: Марко, Кирило, Остап, Іван, Ісак, Потап, Пилип, Євстахій.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона (проводиться за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я і покликаний підвищити інформованість суспільства про це захворювання, надати підтримку хворим паркінсонізмом та їх сім’ям).
  2. День Перукарського квартету (стиль вокальної популярної музики, що виник ще за часів Шекспіра. 11 квітня 1938 року в Талсі, штат Оклахома, було засновано Товариство Encouragement of Barbershop Quartet Singing для збереження і заохочення співу квартетних перукарень в Америці).
  3. День доброти до юристів (дата на 2023 рік. Be Kind to Lawyers Day відзначається у другий вівторок квітня. Це неофіційне свято з ініціативи Стіва Хьюза, американського експерта з комунікацій, в 2008 році).
  4. День підводного човна (перший пристрій для занурення було побудовано Корнеліусом Дреббелем в 1620 році для англійського короля Джеймса I, якого цікавило занурення в Темзу. 11 квітня 1900 року американський уряд спустило на воду свій перший підводний човен - USS Holland).
  5. День пам'яті музики на касетних носіях або День восьмітрекової стрічки (свято бере свій початок з шістдесятих — сімдесятих років минулого століття).
  6. Міжнародний день анімешника (це неофіційне творче свято. Аніме називають японську анімацію, яка відрізняється спрямованністю на дорослих, а не на дітей).

****

1241 — військо угорського короля Бели IV розбите ханом Батиєм.

1597 — у Варшаві страчено козацького отамана Северина Наливайка.

1713 — укладенням Утрехтського миру завершується війна за спадок іспанської корони між Францією з одного боку та морськими державами Великою Британією та Нідерландами, а також Савойєю, Португалією та Прусією — з другого. За цим договором Велика Британія отримує Гібралтар.

1814 — за договором Фонтебло припинялося правління Наполеона як імператора французів.

1847 — відкрилося засідання першого прусського парламенту (ландтагу).

1867 — Росія продала США Аляску та Алеутські острови.

1894 — Велика Британія оголосила протекторат над Угандою.

1899 — набрав чинності договір, що закінчив іспансько-американську війну. Іспанія відмовилася від претензій на Кубу, передала Сполученим Штатам Пуерто-Рико, Гуам та Філіппіни.

1909 — на викупленій у бедуїнів землі біля Яффи єврейськими переселенцями другої алії засноване місто Тель-Авів.

1921 — утворено емірат Трансйорданію у складі Британського мандату в Палестині.

1945 — радянською владою заарештовано митрополита Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого, єпископів Никиту Будку, Миколая Чарнецького, Григорія Хомишина та Івана Латишевського, а також ряд католицьких владик. Тривалий час після арешту доля митрополита була невідомою і лише в середині 1946 року оголосили що митрополит звинувачений у «ворожій діяльності проти УРСР, співпраці з німецькими окупантами» за що був засуджений на 8 років ув'язнення. Під тиском репресій греко-католицького духовенства було здійснено «самоліквідацію» УГКЦ.

1945 — Різня в Березці, винищення українського населення села Березка, здійснене польськими підрозділами Армії Крайової, Батальйонів хлопських та селянами-поляками з навколишніх сіл.

1945 — Третя армія США визволила нацистський концтабір Бухенвальд, контроль над яким вже захопили повсталі на той час в'язні.

1951 — Президентом США Труменом був звільнений керівник сил ООН в Кореї, генерал Макартур. На його місце призначений генерал-лейтенант Ріджвей.

1992 — Президенти Росії та України призупинили дію указів про передачу Чорноморського флоту під юрисдикцію своїх країн. Почались тривалі російсько-українські переговори про статус флоту і його дислокацію.

2008 — вперше за історію незалежної України було визначено 100 великих українців. Відбулося це з 21:35 у прямому ефірі телеканалу «Інтер».

2014 — проросійськими бойовиками захоплено місто Слов'янськ Донецької області.

Які видатні українці народилися цього дня

1913 — Володимир Хоткевич, український вчений-фізик, фахівець в області фізики низьких температур, педагог, професор, ректор Харківського державного університету. Син Гната Хоткевича.

1958 — Ганна Гаврилець, українська композиторка, заслужений діяч мистецтв України.

1997 — Mélovin, український співак.

Народні прикмети

  1. Багато соку на березі — до дощового літа.
  2. Сильний дощ — до урожаю вівса.
  3. Багато лебедів — до теплої весни.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна фізично працювати, прибирати в будинку і на присадибній території.
  • Не можна відвідувати розважальні заходи.Не можна лаятися і говорити погані слова.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності