• Головна
  • Релігія
  • В митрополита УПЦ МП Онуфрія та ще понад 20 священників знайшли російські паспорти – ЗМІ

В митрополита УПЦ МП Онуфрія та ще понад 20 священників знайшли російські паспорти – ЗМІ

В митрополита УПЦ МП Онуфрія та ще понад 20 священників знайшли російські паспорти – ЗМІ

Митрополит Онуфрій має одразу кілька російських закордонних паспортів

Митрополит УПЦ МП Онуфрій (в миру Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату мають російське громадянство.

Про це йдеться у розслідуванні «Української правди».

Згідно з витягом з системи «Роспаспорт», 20 березня 2002 року Онуфрій отримав у Москві російський паспорт. Натомість через рік, 23 червня 2003 року, він отримує ще й закордонний паспорт громадянина РФ. Водночас він у нього був не перший, адже у 1998 році священнику в Москві вже видавали закордонний паспорт. А це означає, що російське громадянство Онуфрій мав набагато раніше, ніж з 2002 року.

Тоді як Архієрей УПЦ МП та намісник десятинного монастиря Гедеон (Юрій Харон), виявляється, також має російське громадянство. Паспорт РФ він отримав вже у 2019 році в Москві. А у 2020 році отримав цілих два закордонних паспорти громадянина Росії. Розслідувачі також з'ясували, що в січні 2023 року Гедеон проводив службу в Казані. У його молитві були слова на підтримку військ РФ та російського нападу на Україну.

У грудні 2022 року російський паспорт також отримав колишній митрополит Ізюмський і Куп'янський Єлисєй (Олег Іванов). Після окупації Ізюма Єлисей продовжив молитись за патріарха Кіріла та почав працювати на окупаційну владу. Зокрема, приймав у себе в храмі представників окупаційної адміністрації Харківської області. Натомість після деокупації Ізюма Іванов втік до Бєлгорода, де й отримав російський паспорт.

Загалом розслідувачі «УП» мають підтверджену інформацію про наявність понад 20 російських паспортів у священнослужителів УПЦ МП. Зараз вони опублікували лише деякі з прізвищ священників УПЦ МП, які мають російське громадянство:

  • митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонофан (Анатолій Єлецьких);
  • вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій (Сергій Аніцой);
  • вікарій Київської єпархії архієпископ Пантелеймон (Віктор Бащук);
  • керуючий Чернівецько-Буковинською єпархією митрополит Мелетій (Валентин Єгоренко);
  • керуючий Хустською єпархією митрополит Марк (Микола Петровцій);
  • керуючий Дніпропетровською єпархією митрополит Іриней (Іван Середній).

Нагадаємо, у Львові у Свято-Георгіївському кафедральному соборі, який раніше підпорядковувався УПЦ МП, провели службу священники ПЦУ.

Релігія

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності