7 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

7 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 7 квітня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 7 квітня

7 квітня святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці. Воно належить до одного з дванадцяти великих церковних свят, яке за шануванням серед вірян йде відразу після Великодня. Саме цього дня архангел Михаїл повідомив Діві Марії благу звістку, що вона народить Спасителя людства.

7 квітня День Ангела святкують: Марія, Йосип, Тихін, Сава, Василь, Гаврило, Устим, Феодосій, Пелагея.

Цей день в історії

  1. Всесвітній день здоров'я (ідея Всесвітнього дня здоров'я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948. Але 1948 року цей день відзначався 22 липня, в день ратифікації Статуту ВОЗ).
  2. Благовіщення ( у християнстві блага вістка від архангела Гавриїла до Діви Марії про те, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народить Ісуса Христа, Сина Божого, Месію. Також — християнське свято, що відзначає цю подію. Згадується у Новому Заповіті (Лк. 1:26–38). У західній традиції має найвищий статус торжества. У східній традиції входить до ряду дванадесятих свят; третє за значенням свято після Великодня і Різдва Христового).
  3. Міжнародний день бобра (творці свята обрали саме 7 квітня, так як це день народження Дороті Річардс. Ця жінка майже п'ятдесят років вивчала бобрів в заповіднику Біверспрайт (Нью-Йорк) і стала всесвітньо відомим фахівцем з бобрів).
  4. Міжнародний день пам'яті про геноцид в Руанді (подія була заснована ООН 23 грудня 2003 року. В ніч проти 7 квітня 1994 року в африканській країні Руанді внаслідок перевороту до влади прийшли представники народу хуту, які почали винищувати тутсі, яка є другою за чисельністю етнічною групою. Геноцид тривав 100 днів, було вбито близько 800 тисяч людей, а представники хуту жорстоко вбивали тутсі навіть в школах і церквах).

****

529 — після 14-місячної роботи римських юристів оприлюднений Кодекс Юстиніана

1348 — чеський король і імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував у Празі Карлів університет — перший у Центральній Європі

1652 — голландець Ян Ван Рібек заснував в Південній Африці форт Кейптаун

1738 — Папа Климент XII особливою буллою звинуватив «вільних каменярів» в лицемірстві, удаванні, єресі і збоченнях. У особливу провину їм була поставлена таємничість і скритність. Винним в приналежності до масонства загрожувало відлучення від католицької церкви

1789 — Селім III став османським султаном і почав спроби реформ

1795 — у Франції ухвалені закони 18 жерміналя, що запровадили метричну систему та десятичну грошову систему, засновану на франку

1805 — прем'єра Симфонії № 3 Бетховена в Театрі an der Wien[en]

1827 — англійський фармацевт Джон Вокер винайшов сірники.

1906 — виверження вулкана Везувій спустошує Неаполь.

1918 — 2-й Запорозький полк (командир — Петро Болбочан) Армії УНР розгромив червоні війська на станції Люботин та зайняв Харків.

1927 — здійснено першу публічну телепередачу на велику відстань: з Вашингтона до Нью-Йорка показали виступ міністра торгівлі СШАГерберта Гувера.

1930 — в СРСР виданий указ про розширення системи трудових таборів, переданих в підпорядкування створеному Головному управлінню таборів (ГУЛАГ) у складі ОДПУ

1934 — Закон (Постанова ЦВК та РНК СРСР) від 7.04.1935 № 3/598 «Про заходи боротьби із злочинністю серед неповнолітніх», яка передбачала смертну кару через розстріл для дітей віком від 12 років.

1946 — колишню Східну Пруссію перетворено на Кенігсберзьку область у складі РРФСР.

1948 — набув чинності статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Нині цей день відзначають як Всесвітній день здоров'я.

1964 — IBM анонсувала обчислювальну систему System/360.

1969 — символічна дата народження Інтернету, публікація RFC 1[2].

1989 — у результаті пожежі, яка виникла на радянському атомному підводному човні «Комсомолець», субмарина затонула, загинуло 42 з 68 членів екіпажу.

1992 — Республіка Сербія проголосила незалежність.

1995 — в ході першої російсько-чеченської війни російські силовики вирізали село Самашки.

2017 — бомбардування авіабази Шайрат.

Які видатні українці народилися цього дня

1871 — Борис Лазаревський, український письменник.

1876 — Іларіон Свєнціцький, український філолог-славіст і мистецтвознавець.

1919 — Омелян Пріцак, український історик, мовознавець, орієнталіст, засновник і довголітній директор Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Народні прикмети

  1. Якщо яскраве сонце світить зранку, то весна буде ранньою.
  2. Сніг на полях — не буде врожаю.
  3. Дощ — до великого врожаю жита та грибів.
  4. Як Благовіщення проведеш, так весь рік і проживеш.
  5. Яке Благовіщення, такий і Великдень.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна працювати. Фізична праця — табу.
  • Не можна сваритися, інакше — негатив пошириться на весь рік.
  • Не можна конфліктувати та виясняти стосунки.
  • Якщо ви християни, то не пропускайте відвідування церкви.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності