4 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

4 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 4 квітня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 4 квітня

4 квітня вшановують пам’ять священномученика Василя. Він жив у IV столітті і зазнав сильних страждань через свою віру. Василь був пресвітером за часів імператора Юліана Відступника. Імператор наказав начальнику міста схопити Василя і мучити його, щодня відрізаючи частину шкіри. Через такі тортури через декілька днів шкіра вже висіла клаптями.

Священномученика Василя так покарали тому, що він звинуватив правителя у відступництві перед Богом та передбачив тому швидку смерть. Зрештою його тіло пронизали залізними прутами і мученик помер.

4 квітня День Ангела святкують: Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія, Аглая, Поліна, Дарина, Софія.

Цей день в історії

  1. Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов'язаної з розмінуванням (у грудні 2005 року Генеральна асамблея ООН оголосила 4 квітня Міжнародним днем просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаній із розмінуванням. Цей день відзначають щорічно).
  2. Всесвітній день моркви (Всесвітній день моркви, який відзначається, до речі, щорічно 4 квітня, - чудовий привід дізнатися що-небудь нове про цей чудовий коренеплод).
  3. Всесвітній день щура (створений з метою залучення уваги до цієї неординарної тварині і покликане об'єднати любителів декоративних щурів по всьому світу).
  4. День вебмайстра (професійне свято веб-майстра виникло після 2010 року. Святкові заходи включають теплі дружні зустрічі і організовані тусовки в середовищі колег).
  5. День вітаміну C (свято, присвячене важливому вітаміну, який необхідний для нашого здоров'я.День вітаміну С відзначається щорічно 4 квітня).
  6. День «Обійми газетяра» .
  7. День ходіння навколо.
  8. День створення НАТО (4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12-х країн — США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії — підписано Північно-атлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод і протидію комуністичній експансії).

****

1103 — розгром половців київським князем Володимиром Мономахом.

1147 — суздальський князь Юрій Долгорукий улаштував у Москві великий бенкет на честь свого союзника, князя Новгород-Сіверського Святослава Ольговича. Перша літописна згадка про Москву.

1460 — засновано найстаріший у Швейцарії Базельський університет.

1768 — Філіп Естлі створив перший сучасний цирк для показу трюків верхової їзди в Лондоні.

1785 — англійський винахідник Едмунд Картрайт отримує патент на механічний ткацький верстат із ножним приводом.

1794 — у ході Польського повстання відбулась битва під Рацлавицями, в якій польські повстанці під керівництвом Тадеуша Костюшка перемогли російське царське військо Денисова й Тормасова.

1881 — Лос-Анджелес отримав статус міста.

1887 — в Лондоні розпочалася Перша Колоніальна конференція.

1900 — поблизу грецького острова Антикітера водолазами знайдений Антикітерський механізм — античний прилад для розрахунку руху небесних тіл.

1925 — Юліус Шрек отримав завдання створити новий підрозділ для персональної охорони Гітлера, названий від нім. SchutzStaffel — «Захисні загони».

1932 — американський біохімік Чарлз Ґлен Кінґ з університету Піттсбурга вперше виділив вітамін C. Честь цього відкриття також приписують Альберту Сент-Дьйорді.

1949 — у Вашингтоні представники Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний пакт (дата створення НАТО)

1960 — на 32-й церемонії вручення нагород Американської академії кіномистецтв 11 «Оскарів» дісталося фільму «Бен-Гур». Це досягнення зумів повторити тільки фільм «Титанік».

1964 — одразу 5 перших позицій у хіт-параді американського журналу Billboard зайняли пісні гурту «Бітлз». Це досягнення не зміг повторити жоден виконавець.

1969 — лікарі Техаського інституту серця в Х'юстоні Домінго Ліотта та Дентон А. Кулі здійснили першу клінічну імплантацію штучного серця.

1973 — у Нью-Йорку відкрили комплекс Всесвітнього торгового центру, який спроєктував японський архітектор Мінору Ямасакі. Комплекс був зруйнований 11 вересня 2001 року внаслідок терористичної атаки.

1975 — Білл Гейтс та Пол Аллен заснували компанію Microsoft.

1983 — перший політ американського космічного шатла «Челленджер».

1998 — у Донецьку від вибуху на шахті імені Скочинського загинули 63 шахтарі.

2004 — офіційно активовано українську мову інтерфейсу української Вікіпедії.

2007 — відбулося офіційне відкриття київського хмарочоса «БЦ Парус».

Які видатні українці народилися цього дня

1894 — Дмитро Чижевський, український учений-енциклопедист; культуролог-славіст, філософ, літературознавець, релігієзнавець, лінгвіст, дослідник української і слов'янської літератур, німецької славістики.

1898 — Абрахам Мінчин, українсько-французький художник єврейського походження.

1915 — Микола Лемик, український політичний діяч, член ОУН, виконавець атентату проти Олексія Майлова (секретаря Консульства СРСР у Львові) 1933 року. Від 1941 року — крайовий провідник ОУН на східноукраїнських землях.

1953 — Квітка Цісик, американська співачка українського походження, виконавиця українських народних та популярних пісень.

Народні прикмети

  1. Якщо при сході сонця з'явилися червоні кола на небі, то рік буде родючим.
  2. Сині хмари по небу пливуть — до тепла і дощу.
  3. Сніг на мурашнику з північного боку зійшов — до теплого і довгого літа. Якщо ж сніг з південного боку мурашника розтанув, то літо буде прохолодне.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна виносити сміття з двору оскільки можна було накликати біду.
  • Не можна прати, адже люди говорили, що за допомогою вивішених у дворі речей у дім може залізти всяка нечисть.
  • Не можна зловживати м'ясними стравами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності