• Головна
  • Релігія
  • 30 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

30 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

30 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 30 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 30 березня

30 березня вшановують пам’ять Олексія. Він проживав у Римі наприкінці IV-початку V століття. Чоловік походив зі знатної сім'ї, яка довгий час не могла зачати дитину. У 6 років Олексій почав навчання. Там він вивчав не лише риторику і граматику, але також Святе Письмо і Слово Боже. Після цього він відмовився від усього світського. Олексій почав носити волосяницю і умертвляти своє тіло.

У юнацтві Олексія батьки вирішили одружити. Його заручили з дівчиною царського роду та вінчали в церкві святого Боніфатія. Олексій від одруження не відчував радості. В першу шлюбну ніч вбрався в одяг жебрака і таємно покинув будинок.

Прожив Олексій біля Церкви Богородичної в Едесі 17 років. Жебракував і невпинно молився, за що люди почали його згодом дуже поважати. Чоловік не хотів слави, тому пішов мандрувати. На кораблі прибув до Рима і залишився жити під стінами будинку батька свого у вигляді жебрака. Прожив так 17 років, а батько щодня його годував, думаючи, що допомагає бідній людині. І лише після смерті Олексія дізнався, що це був його син.

30 березня День Ангела святкують: Олексій, Зосим, Макар, Віктор, Парфен, Павло, Патрикій.

Цей день в історії

  1. День «Все під контролем» (відзначають щорічно 30 березня. Приміром, у США він відзначається з двох причин. По-перше, щоб спонукати людей взяти своє життя під контроль. По-друге, 30 березня 1981 року було скоєно замах на президента США).
  2. День біполярника (це всесвітня інформаційна ініціатива ISBD у співпраці з Азіатської мережею біполярних розладів (ANBD - Asian Network of Bipolar Disorder) і Міжнародним біполярним фондом (IBPF - International Bipolar Foundation).
  3. День домашніх працівників (1988 року в Боготі, Колумбія, відбувся перший Конгрес домашніх працівників, на якому було створено Латиноамериканську та Карибську конфедерацію домашніх працівників (CONLATRAHO).
  4. День олівця (вперше було представлено Конте 1795 року. Хаймен Ліпман отримав перший патент на прикріплення гумки до кінця олівця 30 березня 1858 року).
  5. Шкільний день ненасилля та миру (DENIP у странах із шкільними календарями Южної півкулі. Заснований у 1964 році).
  6. Всесвітній день ідлі (дітище холостяцького постачальника послуг Еніявана з Ченнаї, цей день вперше відзначався в 2015 році).
  7. День прогулянки в парку (присвячене воз'єднанню природи і людини. Вважається, що ходьба пішки допомагає підтримувати хорошу фізичну форму, а також покращує здоров'я і самопочуття. Найбільш популярне це свято в США).

****

1814 — Наполеонівські війни. Війська шостої коаліції вступають до Парижа.

1842 — американський лікар Кроуфорд Вільямсон Лонґ уперше у лікувальній практиці застосував ефір як анестезуючий засіб при видаленні пухлини на шиї пацієнта.

1853 — у львівській аптеці засвітилася перша гасова лампа, сконструйована Й. Зегом, І. Лукасевичем, А. Братковським.

1856 — підписання Паризького договору. Кінець Кримської війни. У Парижі представники Російської імперії, Великої Британії, Французької імперії, Османськоі імперії, Сардинського королівства, Австрійської імперії та Королівства Пруссія підписали мирний договір, що завершував Кримську війну.

1858 — Гаймен Ліпмен з Філадельфії отримав патент на олівець з гумкою на торці.

1867 — усього по два центи за акр Російська імперія продала США Аляску та Алеутські острови.

1870 — поправка, що забороняє обмежувати виборчі права на основі раси, кольору шкіри чи попереднього перебування в рабстві, стала частиною Конституції США.

1888 — велика пожежа знищила третину будинків міста Сколе на Бойківщині.

1912 — Агадирська криза у Марокко вирішилась шляхом встановлення французького протекторату.

1917 — кияни повалили пам'ятник Столипіну на нинішньому Майдані Незалежності.

1918 — більшовики влаштували у Баку 3-денну різанину, в ході якої загинуло близько 12 тисяч азербайджанців.

1922 — у Києві створений театр-студія «Березіль» (нині Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка).

1941 — німецький корпус «Afrika» під командуванням генерала Ервіна Роммеля провів у Лівії першу атаку на англійські позиції.

1946 — військова поліція союзних військ арештувала у Франкфурті близько тисячі нацистів, котрі намагались відновити діяльність нацистської партії.

1972 — Велика Британія ввела пряме правління у Північній Ірландії.

1975 — північнов'єтнамська армія зайняла Сайгон, кінець В'єтнамської війни.

1976 — формальний початок музичного панк-руху: в одному з лондонських клубів відбувся концерт групи «The Sex Pistols».

1981 — Джон Гінклі здійснив замах на президента США Рональда Рейгана: останнього було серйозно поранено. Схоплений на місці злочину Гінклі пояснив свій вчинок бажанням справити враження на актрису Джоді Фостер. Суд визнав Гінклі психічно хворим.

1987 — картину Вінсента ван Гога «Соняшники» продано за рекордну суму — 39,85 мільйонів доларів. У 1987 році її було продано вже за 40,3 мільйони — а в 1997 з'явилась інформація, що ця картина, куплена японською страховою компанією, — підробка.

1990 — Естонія заявила про початок підготовки виходу зі складу СРСР.

1991 — кардинал Мирослав Любачівський повернувся з Риму до Львова і посів престол Верховних архієпископів Львівських.

1992 — на 64 церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії найкращою картиною визнано «Мовчання ягнят» з Джоді Фостер і Ентоні Гопкінсом у головних ролях (вони отримали «Оскарів» як найкращі актриса і актор).

1992 — суд міста Портленд (США) виніс рішення, зобов'язуюче компанію «Philip Morris» виплатити 81 мільйон доларів США сім'ї померлого від раку легенів курця, що 40 років палив сигарети «Мальборо».

1995 — Папа Римський Іван Павло II випустив свою одинадцяту енцикліку, у котрій він засудив аборти і евтаназію як злочини проти людства, котрі не повинні бути легалізовані.

1998 — британська компанія Rolls-Royce була куплена німецьким автогігантом BMW за 0 млн.

2014 — у Харкові вперше прозвучала пісня про Путіна.

Які видатні українці народилися цього дня

1894 — Микола Барабашов, український астроном.

1963 — Олексій Михайличенко, український футболіст («Динамо» Київ), триразовий чемпіон СРСР, володар Кубка Кубків УЄФА (1986), срібний призер чемпіонату Європи (1988), Олімпійський чемпіон (1988), чемпіон Італії («Сампдорія») та Шотландії («Глазго Рейнджерс»), тренер («Динамо» Київ).

1979 — Анатолій Тимощук, український футболіст, рекордсмен за кількістю матчів за збірну України.

Народні прикмети

  1. Які на Олексія струмки (великі чи малі), такий і розлив.
  2. Якщо в цей день дощ або сніг, то літо буде врожайним, ясно — жарким, ягоди та гриби не вродять.
  3. Якщо на Олексія тепло, то і весна теплою буде.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна позичати родичам гроші.
  • Заборонено влаштовувати гучні святкування, оскільки триває піст.
  • Не варто починати велику справу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності