• Головна
  • Релігія
  • 25 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

25 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

25 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 25 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 25 березня

25 березня вшановують пам’ять преподобного Феофана Сповідника. Він народився у Константинополі у знатній візантійській родині, батько преподобного був префектом Егейських островів. Феофан осиротів у ранньому віці, тому за його освітою почав стежити Візантійський імператор Костянтин V Копронім. Незабаром після одруження з аристократичною жінкою, з якою жив у чистоті, став ченцем.

Він заснував монастир біля Кізікуса. Впродовж життя Феофан побудував три монастирі. В одному з цих монастирів він був навіть ігуменом. 787 року був на II Нікейському соборі, під час якого захищав іконопоклоніння.

Між 810 та 814 роками написав свій основний твір під назвою "Хронографія", де містилися короткі щорічні описи подій та хронологічні таблиці.

25 березня День Ангела святкують: Григорій, Феофан, Семен, Симеон, Симон, Арон.

Цей день в історії

  1. Міжнародний день пам'яті жертв рабства і трансатлантичної работоргівлі (день вшановує і згадує тих, хто постраждав і помер внаслідок трансатлантичної торгівлі рабами, яку назвали «найгіршим порушенням прав людини в історії», у якій за 400 років стали жертвами понад 15 мільйонів чоловіків, жінок та дітей).
  2. Міжнародний день солідарності з працівниками, які утримуються під вартою чи зникли безвісти (Цього дня відзначається річниця викрадення Алека Коллетта, колишнього журналіста, який працював у Близькосхідному агентстві ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) коли його викрав озброєний бойовик у 1985 році. Нарешті його тіло було знайдено в долині Бекаа, Ліван, у 2009 році.)
  3. День талантів в Європейському союзі (Датою проведення був обраний день народження Бели Бартока, відомого угорського композитора і піаніста, який вважається одним з найвидатніших композиторів двадцятого століття. Барток проявив свій музичний талант дуже рано, дав перший публічний концерт в 11 років і вступив до Королівської музичної академії в Будапешті, коли йому було 18 років).
  4. Міжнародний день прокрастинації ( прокрастинація — психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат).
  5. Міжнародний День ненароджених дітей (він був встановлений Папою Римським Іваном Павлом ІІ, щоб збігатися зі святом Благовіщення. Іван Павло II розглядав день як «позитивний варіант на користь життя та поширення життєвої культури, що гарантує повагу людської гідності в кожній ситуації»).
  6. Міжнародний День вафлів (у Міжнародний день вафель кожен повинен насолодитися цим чудом - вафлями, щоб відсвяткувати свято і побалувати себе цими ласощами).
  7. День Служби безпеки України (Свято було встановлено Указом Президента України Леоніда Кучми 22 березня 2001 року «…ураховуючи заслуги Служби безпеки України у справі захисту державного суверенітету України, конституційного ладу, територіальної цілісності, законних інтересів держави, забезпеченні прав і свобод людини і громадянина…»).
  8. День листівки (вперше ідея листівки виникла в 1865 році на конференції членів Німецько-австрійського поштового союзу).

****

1306 — Роберт Брюс коронований монархом Шотландії.

1596 — битва між українськими повстанцями Северина Наливайка і військом польського гетьмана Жолкевського в урочищі Гострий Камінь.

1655 — Християн Гюйгенс відкрив супутник Сатурна Титан.

1668 — відбулися перші в Америці кінські перегони

1807 — британський парламент 283 голосами проти 16 прийняв Акт про заборону работоргівлі (англ. Abolition of the Slave Trade Act). З цього дня торгівля людьми у вигляді купівлі-продажу, переводу або бартеру, вважалась незаконною[1]

— почались регулярні перевезення по залізниці Свонсі та Мамблза (Велика Британія). Вона стала першою залізницею з регулярними пасажирськими перевезеннями.

1821 — спалахнуло повстання греків проти османського панування під проводом Олександра Іпсіланті.

1848 — Весна народів: у Відні опубліковано проєкт Конституції, розроблений комітетом під керівництвом міністра внутрішніх справ Піллерсдорфа

1857 — у Брисбені (Австралія) вдруге поспіль (після 5 квітня 1856) спостерігали сонячне затемнення.

1857 — парижанин Леон Скотт запатентував найдавніший відомий пристрій для запису звуку.

1872 — випущена перша в Росії поштова картка.

1876 — провела свій перший матч футбольна збірна Вельсу, одна з найстарших у світі.

1916 — жінкам у США дозволено бути присутнім на двобоях боксерів.

1917 — вийшла постанова Тимчасового уряду про скасування смертної кари.

1917 — у Петрограді відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.

1918 — проголошено незалежність Білоруської Народної Республіки.

1940 — югославський принц Павло Карагеоргієвич підписав угоду про взаємопоміч з Італією та Німеччиною.

1949 — почалась масова депортація до ста тисяч жителів балтійських республік до Сибіру.

1957 — Бельгія, ФРН, Франція, Італія, Люксембург і Нідерланди підписали в Римі основоположні євроінтеграційні договори, якими засновані ЄЕС та Євратом.

1977 — Елвіс Костелло випустив дебютний сингл «Less Than Zero».

1983 — На телепрограмі («Motown 25: Yesterday, Today, Forever»), Майкл Джексон продемонстрував елемент танцю під назвою «Місячна Хода».

1988 — австралієць Невілл Паттен спорудив найменший у світі велосипед — його колеса були діаметром менше 2-х см.

1992 — Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Службу безпеки України», яким було визначено основні завдання для української спецслужби.

1993 — створене центральне бюро Інтерполу України.

2011 — Папа Римський підтвердив вибір нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав.

2013 — в центрі Парижа поліцейські застосували сльозогінний газ проти учасників мітингу протесту за скасування закону про легалізацію одностатевих шлюбів у Франції. Затримано 96 маніфестантів, з яких 6 заарештовано. За даними поліції на демонстрацію вийшли близько 300 000 осіб.

Які видатні українці народилися цього дня

1839 — Гіршман Леонард Леопольдович, український вчений-офтальмолог, лікар, педагог. Почесний громадянин міста Харкова.

1867 — Григорій Хомишин, єпископ Станіславівський УГКЦ, блаженний.

1880 — Гаврило Базильський, генерал-хорунжий Армії УНР.

1897 — Андрух Іван, український військово-політичний діяч, активний учасник української національно-визвольної боротьби (1914–1921) (†1921).

1909 — Юрій Бойко-Блохін, український літературознавець, театрознавець, професор Українського Вільного Університету в Мюнхені, громадський і політичний діяч, член Проводу ОУН.

1911 — Олександр Бандера, український політик, діяч ОУН від 1933. Син Андрія Бандери, брат Степана Бандери.

1911 — Олексій Боголюбов, учений у галузі історії математики й теорії механізмів. Доктор техічних наук (1966), професор (1972), член-кореспондент АН УРСР (1969). Син Миколи Михайловича, брат Миколи Миколайовича та Михайла Миколайовича Боголюбових.

1913 — Йосип Позичанюк, Держсекретар інформації і пропаганди в УДП, політичний керівник УПА, голова Бюро інформації УГВР, полковник УПА.

1942 — Іван Білий, український поет.

1942 — Юрій Брилинський, український актор. Заслужений артист України.

1950 — Борис Бурда, популярний український гравець в інтелектуальних телешоу («Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг»), виконавець власних пісень, телеведучий.

1971 — Починок Ігор Петрович, український видавець, журналіст. Засновник, головний редактор, а згодом і генеральний директор газети «Експрес».

1976 — Володимир Кличко, український боксер у суперважкій ваговій категорії, чемпіон світу за версіями WBO (2000—2003 рр., з 2008 р. дотепер), IBF (з 2006 р. дотепер), IBO (з 2006 року дотепер), The Ring (з 2009 р. дотепер), WBA (з 2011 р. дотепер).

Народні прикмети

  1. Якщо крига на річках затримується, то не варто очікувати на тепле літо;
  2. Якщо падає дощ, то невдовзі прийде потепління.
  3. На деревах затримався іній — перший місяць літа буде вологим.
  4. Вранці туман підіймається вверх, то буде дощ.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна лаятись та сваритись.
  • Не можна злитись та тримати в голові негативні думки.
  • Не можна зловживати солодощами та шкідливою їжею.
  • Не можна вживати спиртне та піддаватись поганим звичками.
  • Не можна займатись важкою фізичною працею.
  • Не можна виходити з дому без потреби.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності