• Головна
  • Релігія
  • 23 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

23 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

23 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 23 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 23 березня

23 березня вшановують пам’ять святої Василини Коринфської. Імператор Декія у ІІІ ст проводив гоніння за християнами. У той час прибув в Корінф воєначальник Ясон. Він повинен був знищувати християнську віру. Доповіли йому, що поблизу в пустелі живе самітник Конрад, до якого приходить безліч людей, щоб послухати Божі настанови. Серед них і дев'ятирічна дівчинка Василина.

Ясон всіх їх наказав затримати і піддали тортурам. Коли Ясон побачив, що не зможе змусити підкоритися цих людей, то наказав кинути їх на поталу диким звірам. Але тварини до нещасних навіть не наблизилися. За це покарали християн до обезголовлення.

Багато християн тоді прийняли мученицьку смерть на чолі з Кондрадом.

23 березня День Ангела святкують: Віктор, Галина, Анастасія, Леонід, Денис, Ніка, Федора, Василина, Купріян.

Цей день в історії

  1. Всесвітній метеорологічний день (1950 набула чинність Конвенції Всесвітньої метеорологічної організації, яка започаткувала створення ВМО. Тому цей день був вибраний у 1960 ВМО для підвищення обізнаності широкої громадськості у всіх країнах про роботу Національних гідрометеорологічних служб, а також поглиблення розуміння значущості такої роботи).
  2. Всесвітній день математики (дата на 2023 рік. Вона розраховується організацією 3P Learning).
  3. Всесвітній день ведмедя (це свято, присвячене порятунку та захисту ведмедів у всьому світі, незалежно від їх видів та природного довкілля).
  4. День милого кошеня.
  5. День цуценя (вперше відзначений в США).
  6. Міжнародний день ОК (вважається, що саме в цей день в 1839 році вперше в газеті «Бостонське ранок» [the Boston Morning Post] було надруковано всіма улюблений нині вираз «о'кей» - це було б здорово, це було б ОК!).
  7. День красивого погляду (або День фахівця по роботі з бровами і віями). Це професійне свято є гарним приводом привітати фахівця, якому ви довіряєте роботу над вдосконаленням свого обличчя.

****

625 — відбулась битва біля гори Ухуд (північно-західна частина Аравійського півострова) між воїнами мусульманської умми Медіни на чолі з пророком Мухаммадом і курайшитами-язичниками на чолі з Абу Суфіаном ібн Харбом з Мекки. Попри те, що мусульмани програли цю битву і відступили, курайшити врешті-решт програли війну.

1153 — в Констанці на березі Боденського озера укладена угода поміж Фрідріхом I Барбароссою і Папою Римським Євгенієм III. Папа сподівався на допомогу Фрідріха проти бунтівних римлян, але так її і не дочекався

1324 — Папа Римський Іоан XXII відлучив від церкви німецького імператора Людовика Баварського. Протистояння Папи та імператора почалось за кілька років до цієї події і продовжувалось з перемінним успіхом ще не один рік опісля.

1400 — п'ятирічного в'єтнамського імператора Чан Тхьеу Де (Trần Thiếu Đế) змусили зріктися престолу на користь діда по матері, державного чиновника Хо Куї Лі. Так припинила своє існування династія Чан, що правила В'єтнамом майже 175 років

1513 — Республіка Венеція вступила до Священної Ліги і у Союзі з Лігою боролася з французькими військами Людовика XII

1534 — після довгої дипломатичної тяганини Папа Римський Климент VII урешті-решт оголосив, що одруження короля Англії Генріха VIII з Катериною Арагонською залишається в силі і церква не дасть королю розлучення. На цей час Генріх VIII вже розлучився з Катериною і одружився з Анною Болейн. З цього моменту зв'язки між англіканською церквою та Ватиканом були офіційно припинені

1568 — Катерина Медичі і Карл IX Валуа уклали мирний трактат в Лонжимо, закінчилась друга французька релігійна війна

1743 — в лондонському королівському театрі Ковент-Гарден була виконана ораторія Георга Генделя «Месія»

1841 — в мансарді Королівського політехнічного інституту на Ріджент Стріт, 309 у Лондоні успішний торгівець вугіллям і патентами Річард Біерд відкрив першу в Європі публічну фотографічну студію. Роком раніше подібний заклад був створений американцем Олександром Волкотом у Нью-Йорку

1849 — на світанку 85 000-не військо сардинського короля Карла Альберта під командуванням генерала Хржановського було вщент розгромлене австрійською армією фельдмаршала Радецького в ході вирішальної битви під Новарою. Сардинське королівство програло Першу італійську війну за незалежність Австрійській імперії і виплатило 65 млн франків контрибуції австрійцям.

1857 — Елайша Грейвз Отіс провів публічні випробування першого в світі безпечного пасажирського ліфту в п'ятиповерховому універмазі Едера Гоґвуда на Бродвеї у Нью-Йорку. Гідравлічний ліфт коштував близько 0, розвивав швидкість 0,20 м/с і приводився в рух від парової машини, встановленої в підвалі будинку.

1868 — засновано Університет Каліфорнії (UC).

1869 — вчена рада Лейпцигського університету надала Фрідріху Ніцше докторську степінь за сукупністю опублікованих ним наукових статей.

1876 — електротехнік і винахідник Павло Яблочков запатентував електричну лампочку.

1891 — у Великій Британії вперше використана сітка для футбольних воріт.

1903 — брати Райт подали патентну заявку на «літальну машину», що була задоволена 22 травня 1906.

1906 — в Російській імперії дозволили вільне переселення селян.

1913 — потужний торнадо четвертої категорії зруйнував значну частину міста Омаха, штат Небраска, США. 94 особи загинули, завдано збитків на 8 млн доларів

1918 — Українська Центральна Рада оголосила українську мову мовою діловодства

1919 — у Мілані журналіст Беніто Муссоліні провів установчі збори нової політичної партії «Італійський союз боротьби» (італ. Fasci italiani di combattimento) і прийняв титул дуче. Цей день вважають днем народження італійського фашизму

1928 — Кам'янець-Подільську фортецю оголосили історико-культурним заповідником

1933 — на засіданні Рейхстагу в залі берлінського оперного театру «Крола» 441 голосом «за» проти 84 «проти» прийнято закон «Про ліквідацію тяжкого становища народу і держави». Гітлер отримав надзвичайні повноваження диктатора

1935 — президент США Франклін Рузвельт підписав Конституцію Філіппін. Республіка Філіппіни отримала статус автономії у складі США

1939 — Угорщина напала на Словаччину, що мало вплив на кордони сучасної України

1944 — засновано Київський ботанічний сад Академії наук УРСР

1950 — засновано Всесвітню метеорологічну організацію. Цю дату відзначають як Всесвітній метеорологічний день.

1956 — за новою конституцією Пакистан перестав бути британським домініоном, проголошений ісламською республікою з федеративним устроєм, урду та бенгальська стали державними мовами.

1963 — у Великій Британії вийшов перший альбом гурту «The Beatles» «Please Please Me»

1965 — о 09:24 (EST) зі стартової платформи LC19 на мисі Канаверал успішно стартувала ракета Титан з пілотованим космічним кораблем Джеміні-3 з двома астронавтами на борту. Астронавт Вірджіл Гріссом став першою людиною, яка побувала у космосі двічі.

1966 — у Римі вперше за 400 років відбулася офіційна зустріч Папи Римського й архієпископа Кентерберійського.

1983 — президент США Рональд Рейган проголосив «Стратегічну оборонну ініціативу» у холодній війні з СРСР.

1988 — Верховна Рада СРСР відмовила Вірменії в передачі їй Нагорного Карабаху.

1990 — у відповідь на рішення про вихід Литовської РСР з СРСР до Вільнюса були введені радянські танки.

1994 — у Брюсселі підписали договір про співпрацю між Україною і Європейським Союзом.

1997 — у Маямі під час хірургічної операції 10-місячній італійській дівчинці пересаджено сім органів — рекордна кількість для однієї операції.

1998 — фільм «Титанік» отримав 11 «Оскарів».

2001 — орбітальна станція «Мир» затоплена на «кладовищі космічних кораблів» у Тихому океані.

2005 — російський десантний корабель «Микола Фільченков» перетнув державний кордон України в районі міста Феодосія й без дозволу Києва почав висадку на полігон біля гори Опук десанту морської піхоти Чорноморського флоту.

2011 — обраний новий предстоятель УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав.

2013 — внаслідок циклону з Балкан рекордний снігопад у Києві практично паралізував рух транспорту на вулицях. Випало понад 50 см снігу. В місті оголошений надзвичайний стан.

2020 — Українська Вікіпедія досягла мільйона статей.

Які видатні українці народилися цього дня

1965 — Тарас Денисенко, український актор, сценарист, режисер.

1970 — Богдан Либа, український музикант, композитор, звукорежисер. Стояв біля витоків гуртів «Скрябін» та «Форте».

Народні прикмети

  1. Якщо з вечора туман вниз опускається і по землі стелиться, то завтра дощу не буде. Якщо вгору від землі або води піднімається – до спеки.
  2. Сині хмари, що біжать по небу, віщують теплу і дощову погоду.
  3. Гроза в цей день — до врожайного року.
  4. Якщо повернулися з півдня журавлі, навесні тепло буде.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна погано відгукуватися про померлих.
  • Не можна брати участь в розважальних заходах, дивитися комедії або веселі програми.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності